Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Harmonično gibanje, mir, notranje ravnotežje, usklajenost telesa in duha, dobro počutje, uživanje – bogata vsebina, ki jo nudi wellness.

Odlično urejeni wellness centri vabijo, da si privoščimo nekaj uric, dan ali več samo zase. Pri nas tovrstnih oaz ne manjka. Na spletnih straneh najdemo množico krajev oz. centrov, ki ponujajo vrhunsko sprostitev telesa in duha, v njih pa nam strokovnjaki nudijo tudi pomoč pri različnih zdravstvenih težavah. Klasične zdraviliške storitve so v zadnjih letih nadgrajene s programi lepote in sprostitve, vse našteto pa nudijo tudi bolje opremljeni hoteli, zasebni wellness centri v večjih mestih, bogata ponudba pa nas čaka tudi v turističnih središčih.

Fitnes in lepotni centri, solariji, turške in finske savne ter whirlpooli so že del standardne ponudbe, ki jo v centrih zdravja in lepote bogatijo še z raznovrstnimi masažami – klasične ročne masaže, limfne drenaže, refleksne masaže stopal ter masaže, ki temeljijo na starodavnih spoznanjih Vzhoda (šhiatsu, reiki, ajurveda, sawadee, watsu, tui-na, scen tao, masaža z vročimi kamni ipd.). Še vedno pa je najbolj cenjena in množično obiskana savna.

Avtorica: Aleksandra V.

 

Zgodovina savne

Savna ima večstoletno tradicijo, ki izhaja z mrzle Finske. Finci so se pred mrazom zatekali v posebej opremljene in ogrete prostore iz lesa. Peč so prekrili s skalami, nanje naložili les in izdatno kurili. Tako so dosegli vroč in suh zrak s temperaturo 80–100 °C. Skale so polivali z vodo, para je izhlapela in naredila ozračje vlažno in primerno za klasično obliko savnanja, ki jo poznamo še danes. Finci so popestrili savnanje s trepljanjem z brezovimi šibami, za konec pa so skočili še v ledeno vodo najbližjega jezera. Seveda ni odveč poudariti, da tradicija savnanja ostaja na Finskem še danes enaka, saj je savna v finski hiši tako samoumevna kot kuhinja ali kopalnica.

 

Trend zdravega življenja

Savna koristi telesu in psihi. Dokazano je, da 10- do 20-minutna izpostavljenost vročini povzroči številne pozitivne reakcije. Bitje srca se pospeši za 50–75 % in tako dosežemo podobne metabolične rezultate kot pri fizični vadbi. Obremenitve srčno-žilnega sistema so primerljive z živahno hitro hojo.

Menjavanje vročega in mrzlega razširi arterije in pospeši prekrvavitev. Srce je bolje preskrbljeno s kisikom in hranilnimi snovmi. Koža postane gladka in sijoča, saj je bolje prekrvavljena.

S potenjem temeljito prečistimo telo in kožo. Savna povečuje detoksikacijske zmogljivosti kože, saj med savnanjem izločamo iz telesa odpadne snovi. Kar 30 % naj bi jih izločili skozi kožo. Pore se razširijo, znebimo se telesnih nečistoč in hkrati poskrbimo za lepo in čisto polt. Ker vročina v savni zviša telesno temperaturo na 38 °C, poteka v telesu naravni proces zdravljenja, ki je značilen za bolezenska stanja, npr. vročico. Posledično začne telo proizvajati bele krvničke in protitelesa. Veliko rednih obiskovalcev savn se pohvali z imunostjo na prehlad ali gripo. V mnogih zdraviliščih in kozmetičnih salonih nudijo savno v kombinaciji z masažo in zelišči. Zagovorniki teh postopkov menijo, da se na ta način uspešno znebimo maščobnih oblog in celo celulita. Kdor ima artritis, mišične bolečine ali pa je bil telesno preveč obremenjen, bo savna blagodejno vplivala, prav tako pa bo pomagala tudi ljudem z dihalnimi težavami. Previdnost pa ni odveč, če imamo vnetje kože ali notranjih organov, akutno astmo, težave z venami, s srcem ali krvnim tlakom. Najbolje je, da se o uporabi savne posvetujemo z zdravnikom.

 

Infrardeča savna

Za vse tiste, ki ne prenašajo dobro visokih temperatur finske savne, je bolj primerna infrardeča savna. V njej je temperatura nižja, saj doseže največ 65 °C, do 10-krat manjša pa je tudi poraba energije za delovanje. Infrardeča savna oddaja dolgovalovne infrardeče žarke, ki prodrejo tudi do štiri centimetre pod kožo. Ker je temperatura nižja, je dihanje lažje, samo potenje pa se začne že pri precej nižjih temperaturah kot v zelo vroči finski savni. Zaradi pozitivnih učinkov na telo priporoča redno obiskovanje infrardeče savne vedno več zdravnikov. IR-savna je primerna za lajšanje različnih bolečin, zmanjševanje telesne teže, zniževanje krvnega tlaka, pospeševanje krvnega obtoka, čiščenje kože, izboljšanje presnove in krepitve imunskega sistema, poskrbi pa tudi za splošno dobro počutje.

 

Parna kopel ali turška savna

Turška savna se razlikuje od finske po visoki vlagi in nižji temperaturi. Sam prostor je zgrajen iz kamna ali keramike. Temperatura je 45–55 °C, zračna vlaga pa doseže 90–100 %. Priporočljiva je predvsem za čiščenje kože, učinkuje na sproščanje mišic, visoka vlažnost pa blagodejno vpliva tudi na dihalne poti.

 

Bi raje masažo?

Masaža je ena najstarejših oblik odpravljanja človeških težav. Poznana je že iz antičnih časov. Razna zelišča, arome, dišave so bili redni spremljevalci mehanskih užitkov. Pripisovali so ji mnoge koristi, ki veljajo še danes. Masažo mehanično doživljamo kot raztezanje mehkih tkiv, mobilizacijo mišičnih vlaken in zmanjševanje zarastlin. Z njo izboljšamo cirkulacijo krvi in limfnih tekočin, izboljšamo gibljivost in sprostimo mišični tonus. Tkiva se bolje celijo, bolečine se zmanjšajo. Človek se ob tem psihično sprosti, saj se zmanjša napetost, bolečine pojenjajo, vegetativni živčni sistem pa se sprosti.

V osnovi in obliki delimo masažo na rekreativno, športno in rehabilitacijsko. Izbira masaže je odvisna od tega, kaj potrebuje človek, ki se uleže na masersko mizo. Zato je izobrazba maserja z osnovnim medicinskim znanjem o človeškem telesu nujno potrebna. Bodite pozorni pri izbiri maserja, saj je danes ponudba velika, vse preveč pa je samooklicanih maserjev, ki preveč poenostavljajo znanje.

 

Bogata dodatna ponudba

Talasoterapija, aromaterapija, barvna terapija, različne obloge (fango, alge, zelišča), lepotilni in antistresni programi so prav tako del ponudbe, ki pripomore k dobremu počutju in izgledu. Če ste bolj zahtevni, vam bodo marsikje ponudili tudi jogo, meditacijo in druge sprostitvene tehnike. Slovenska zdravilišča in wellness centri se lahko pohvalijo s sodobnimi bazenskimi in hotelskimi kompleksi, veliko pa jih nudi vsaj eno od zgoraj naštetih terapij. V večini slovenskih zdravilišč in številnih wellness centrih so na voljo tudi zdravniki specialisti, ki pri svojem delu uporabljajo poleg klasičnih medicinskih sredstev tudi mnoge fizioterapevtske metode, elektro- in kinezioterapijo, hipo- in hiperbarično terapijo ter druge oblike zdravljenja.

 

 

 

Za svojo sprostitev lahko poskrbimo tudi sami. Vsak dan si vzemimo 15 minut zase in jih preživimo v dobri glasbi, ob dišeči svečki, čaju, v tišini in pustimo umu in telesu, da se popolnoma sprostita. Če to zmoremo izvajati redno, naredimo zase in za svoje dobro počutje zelo veliko.

 

 

December, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več