Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poletje – težko pričakovano, pa velikokrat tako kratko. Idealno obdobje za različne športne aktivnosti v lastni režiji, organizirane, ali pa stvar trenutnega navdiha. Prav je, da izkoristimo vsak dan, ne oziraje se na slabšo vremensko napoved.

Avtorica: Saša Vrba

Narava nam nudi obilico možnosti. Osnova vsakega gibanja je sprehod po bližnjih poteh, oddaljenih od mestnega hrupa in stresnega vsakdana. Tek po parku ali gozdni poti, ki se vije malo navzgor, malo navzdol po hribu, nam bo močno koristil. Če ga bomo opravili v dobri družbi, se ga bomo še raje spominjali. Hiter korak v bližnji hrib bo pospešil srčni utrip, nas napolnil z novo energijo in nam vlil zaupanje. Misli bodo dobile nov zagon. Ste vedeli, da se najboljše ideje rojevajo, ko je naš utrip pospešen, srce hitreje dela in je vdih globlji? Zaradi športa seveda.

Kolesarjenje

je v tem letnem času pravzaprav zapovedano. V Sloveniji nam možnosti za rekreativno kolesarjenje ne zmanjka. Kolesarskih navdušencev je čedalje več, zato se število označenih kolesarskih poti veča iz leta v leto. Ne pozabimo na varnost! Še tako dobro kolo nam ne pomaga v tvegani situaciji, če smo brez ustrezne čelade. Zato izberimo kakovostno čelado, ne glejmo tistih cenejših, ker ne bodo dobro opravile svoje naloge, če nam bo šlo za nohte. Na kolesu kilometri kar hitro bežijo, poletne nevihte so tudi pogost pojav, zato ne pojdimo od doma samo v eni majici s kratkimi rokavi, ampak vzemimo s seboj rezervo. Obvezna je tudi energijska pijača, energijska ploščica, mobilni telefon in seveda kakšen evro.

V hribe

Klasično, slovensko, priljubljeno, zaželeno. Vendar ne v vsakem vremenu in ne na vsako goro ter ne za vsakega človeka. Izberimo ture, ki so primerne naši kondiciji in sposobnostim. Ne hitimo na vrh, zavedajmo se, da smo na vrhu šele na polovici gore in da so spusti velikokrat zahtevnejši od vzpona. Spet velja, da je oprema zelo pomembna, pravi planinci ne nosijo v nahrbtniku piva ali še česa bolj opojnega, ampak imajo s seboj primerno prehrano, dovolj pijače, mobilni telefon, ustrezno obleko in dodatne suhe nogavice. Spremljajmo vremensko napoved, saj so nevihte v gorah pogost pojav.

Plavanje

Se kar samo ponuja v vročih dneh. Če ste nevešči tega prijetnega športa, ki koristi celotnemu telesu, potem brž v tečaj, ki jih ne manjka. Znanje plavanja je namreč življenjskega pomena. Pravilna tehnika in dihanje vam bosta olajšala gibanje v vodi, vaša samozavest bo rasla z vsakim zavesljajem, kondicija se bo večala. Plavanje v bazenih ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, bodite pozorni na čistočo bazena. Plavanje v rekah skriva velikokrat pasti, zato previdno. Plavanje v morju je najkoristnejše, učinki morske vode so vsestranski, pazite le, da se ne zadržujete v bližini pristanišč, čolnov ali pa, da ne odplavate kam daleč, kajti morski tokovi so nepredvidljivi.

Rafting

Izlet z gumijastim čolnom po brzicah smaragdne reke nudi posebne užitke. Če vas tovrstna izkušnja mika, potem boste uživali v njej, če se boste prepustili varnemu spremstvu izkušenih vodnikov. Ta atraktiven način aktivnega izleta omogoča prvinski stik z naravo na reki, ki zna biti tudi zelo muhasta. Predhodnega znanja veslanja ne potrebujete, saj se že po nekaj minutah plovbe vživite v vlogo uigrane veslaške ekipe in prek brzic, temnozelenih tolmunov in med orjaškimi balvani prešerno vriskate in razigrano priveslate do cilja. Reka Soča pri nas ponuja ob svojih obrežjih obilo možnosti za dogodivščino na vodi, reka Kolpa pa ne zaostaja prav dosti za njo, če pa ste vztrajni, boste tudi kje drugje našli takšno možnost. Po nepozabni dogodivščini, pa seveda obvezno kopanje.

Soteskanje (angl. canyoning)

Potovanje po kanjonih vsebuje različne tehnike premagovanja ovir: hojo, plezanje, skoke, plavanje in še marsikaj nenavadnega, vendar nujno potrebnega za premagovanje skalnih ovir, bolj ali manj polnih vode. Zahtevnejše soteskanje vsebuje poznavanje različnih divjih veščin preživetja v naravi, znanje navigacije, preživetje v divjini, ponuja pa super užitke vsem, ki si želijo izkusiti nekaj novega. V Sloveniji je v okolici Soče kar nekaj možnosti za tovrstno divjo izkušnjo.

Surfanje

Pravijo, da je surfanje način razmišljanja in življenja, ne gleda na leta in spol. Deska in neoprenska obleka – v primeru mrzle vode bosta dovolj, da boste uživali na morskih valovih ali jezeru, ki ga kodra veter. Treniramo potrpežljivost. Ko bomo izkušeni srfar, bomo uživali ob pravem valu, ki bo prišel v pravem trenutku. Včasih je treba čakati cel dan nanj, vendar se splača. Vendar pozor – z glavo na tovrstno zabavo, ne prehitro in ne preveč za začetek.

Uživajmo previdno!

Previdnost pa ni nikoli odveč. Vsak šport ima svoje zahteve glede varnosti. Nikoli brez primerne opreme v hribe, na kolo, rafting, surfanje, soteskanje. Zdravje in varnost sta na prvem mestu, pred adrenalinskimi užitki, ki znajo biti tako vabljivi, da lahko zlahka pozabimo nanju. Že neprimerna obutev na sprehodu lahko povzroči nedolžen žulj, ki se ob ugodnih okoliščinah sprevrže v težavo, ki zahteva strokoven poseg. Zavarujmo se pred piki žuželk, ko se odpravljamo na rečno, jezersko ali morsko obalo. Poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem. Klopi nam znajo zagreniti veselo razpoloženje, zato pomislimo nanje, preden gremo na območje, kjer jih lahko srečamo. Poskrbimo za dovolj pijače in primerne prigrizke, odpovejmo se alkoholu. Predvsem pa se pred vsako športno aktivnostjo primerno ogrejmo in ne pretiravajmo z njo do onemoglosti.

Zanimivost

Majhne rane (praske, odrgnine, plitve ureznine) so najpogostejše poškodbe. Kako jih oskrbimo?

Najprej si z milom in pod tekočo vodo operimo roke. Potem s kosom sterilne gaze očistimo ranico. Če je umazana, polna blata, prahu in kamenčkov, jo izperimo pod tekočo vodo, z mineralno vodo iz steklenice, lahko pa tudi s prekuhano ali z destilirano vodo. Ko rano očistimo, se lotimo še njene okolice. Odrgnjene ranice ne obvežemo takoj, temveč počakamo, da se naredi krasta. Če jo obvežemo takoj, se povoj prilepi na rano, posledica tega pa je, da pri prevezovanju odtrgamo krasto in rana po nepotrebnem spet krvavi. Ostale ranice po čiščenju pokrijemo s sterilno gazo in povijemo, najpogosteje pa zadostuje že obliž. Če se praske, odrgnine, ureznine ne zagnojijo, se zacelijo v nekaj dneh. Če pa se zagnojijo, okolica oteče in ranica kljuva, je treba k zdravniku.

Julij, 2009

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več