Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če niste fizično aktivni, imate mnogo več možnosti za nastanek različnih bolezni. Nekatere  med njimi so lahko usodne za vaše zdravje. Vsakodnevna vadba zniža krvni tlak, preprečuje nespečnost, krepi kosti, znižuje slab holesterol in dviguje dobrega. Zato se splača potruditi in začeti že danes.

Avtor: Saša Vrbančič

 

Zakaj vaditi?

Saj poznate obljube, da »jutri pa začnem«. In pa »spremeniti je treba navade, ki ne prinašajo nič dobrega« ali »res je že čas, da poskrbim zase«. Kolikokrat smo si to že obljubili, pa potem ničesar storili? Vendar ugotovitev, da je redna vadba ključ do zdravja, ni iz trte izvita in jo velja resno jemati. Poleg redne in uravnotežene prehrane in izogibanja škodljivim razvadam, nam bo prav redna fizična vadba pomagala, da bomo zdravi in posledično srečni. Vadba vpliva tudi na možgane. Raziskave so pokazale, da vadba lajša depresijo, fizično bolečino, izboljšuje spomin in zdravi ali preprečuje vrsto drugih bolezni in stanj, povezanih z delovanjem možganov. Vsi tisti, ki se z vadbo redno ukvarjamo, vemo, da deluje kot droga, seveda v pozitivnem pomenu besede, ker se med vadbo izločajo tudi hormoni sreče – endorfini, ki imajo blagodejen učinek na počutje.

 

Skrb za zdravje je tudi najmočnejši razlog, zaradi katerega se posameznik odloči za redno fizično vadbo. Na drugem mestu je dobro počutje, sledi energija, ki smo je polni, uživanje v telovadnici ali naravi, strah pred boleznijo, sprostitev, uravnavanje telesne teže in dobra družba. Vse to so ugotovili ameriški strokovnjaki, ki so jih zanimali razlogi za ukvarjanje s športom.

 

Kako se motivirati?

Najboljša motivacija je ozaveščanje gornjih razlogov. Običajno pa začetno navdušenje izgine, ko začutimo pomanjkanje energije ali ugotovimo, da nimamo časa oziroma da se je po napornem delu udobneje zlekniti na kavč in uživati. Če se boste zavedali, da redna vadba ohranja telesno težo, da boste po njej polni energije in da bosta fizična in mentalna kondicija na visokem nivoju, potem vam ne bo težko obleči športne opreme in se odpraviti v telovadnico ali naravo. Vaša odločitev vsekakor tiči samo v vaši glavi.

 

10 zakonitosti redne vadbe

 

  1. Lotite se vadbe, ki vam je všeč. Ne obremenjujte se s trenutnim trendom, ki ga opevajo razne revije in časopisi. Če se v fitnesu ne počutite dobro, potem se mu izognite. Izvajajte vaje, ki so vam všeč, pa čeprav so to vsakodnevne sklece ali trebušnjaki, ki jih izvajate kar na domači preprogi.

 

  1. Vadite lahko tudi samo s hojo. 10 minut dnevno, vsak dan, pospešeno, ravno toliko, da vam srčni utrip veselo poskoči. Za začetek bo dovolj. Hoja je zakon in kar je najlepše, hodimo lahko sami, s prijatelji ali s psom. Opazujte se in štejte korake, do 10.000 dnevno. Se vam zdi veliko? Če ste v dobri formi, niti ne.

 

  1. Najdite si prijatelja za vadbo, ki vam bo olajšal odločitev iti ali ne, ko se vam ne bo dalo, saj ga ne boste hoteli pustiti na cedilu. Če je to vaš življenjski partner, še toliko lepše. Če lažje vadite v skupini, si jo izberite in zahajajte vanjo. Skupina vas »potegne«, ko se vam ne da, poskrbi pa tudi za socialno življenje in družabne aktivnosti. Če imate štirinožnega prijatelja, potem je vsakodneven izhod v naravo nujen. Izkoristite njegovo »pomoč«.

 

  1. Postavite si vadbo kot prioriteto. Služba je pomembna, vendar je pomembno tudi vaše zdravje, dobro počutje in izgled. Zato si vsaj dvakrat tedensko vzemite čas za šport tudi popoldan. Izgovor, da imate preveč dela, ne zdrži. Če boste v dobri kondiciji, boste bolje delali. Naredite si urnik in se ga držite in ne popuščajte. Če menite, da vas okolica ne razume, bo tega konec, ko bodo videli vašo vztrajnost in rezultate.

 

  1. Ste jutranji tip in ste pozno popoldan »mrtvi«? Potem začnite dan z vadbo. Vstanite 45 minut prej in se že pred zajtrkom fizično pripravite na zahtevno delo. Vaš um bo čez dan zavidljivo deloval. Saj poznate pregovor, da se po jutru dan pozna? Če niste ljubitelj temačnih in mrzlih zimskih juter, potem obiščite fitnes ali katerokoli drugo organizirano vadbo.6. Kadar se vam zdi, da ste za vadbo enostavno preveč utrujeni, pokažite zobe takšnemu razmišljanju. Začetne minute vadbe bodo težavne, vendar se bo vztrajnost obrestovala. Utrujenost bo čudežno izginila in prevzel vas bo optimizem.

 

  1. Strokovnjaki opozarjajo na nadgradnjo načrtovane vadbe, ki predstavlja fizično aktivnost. Slednja vključuje različne športe, od dvigovanja uteži, hoje, teka, tenisa, kolesarjenja in aerobike. Začnite postopoma, nato dodajajte. Bodite kreativni.

 

  1. Vadba je tudi hoja po stopnicah namesto vožnje z dvigalom. Vadba je tudi hitra hoja do službe in nazaj domov. Vadba je tudi kratka vožnja s kolesom, ki ni daljša od pol ure. Če bi radi sledili svoji vadbi, potem si zapisujte svoje fizične aktivnosti.

 

  1. Ozavestite vse prednosti, ki jih nudi redna vadba. Saj poznate občutek, ko se dobro počutite v svoji koži, ko so vam obleke kot ulite, ko z lahkoto dvigujete uteži ali ko dalj časa vadite bolj intenzivno. Stranski učinki so več kot dobrodošli: dober spanec, bistre misli, zvrhana mera energije in obvladovanje stresa.10. Nagradite se. Ne skoparite s pohvalami, čeprav se vam zdi, da je dobro počutje že dovolj velika nagrada. Strokovnjaki pravijo, da je sprememba življenjskega sloga težka odločitev in da nagrada le še dodatno motivira. Zato bodite radodarni in si privoščite lepe misli in besede. In če si po prvih 5.000 korakih na dan kupite novo športno obuvalo, se boste še raje spustili v nove športne avanture.

 

Naj vadijo tudi vaši možgani!

Se vam zdi, da ste nekaj pozabili? Pravzaprav ste vedeli, pa vam je ravno ušlo iz glave, z jezika. Kako že? Blizu, pa vendar daleč je vsebina, ki jo želite izreči … Nikar ne recite, da je kriv EMŠO, da ste prestari, da imate preveč v glavi, da ste preobremenjeni. Za izboljšanje koncentracije in spomina lahko sami storimo največ. Možgani so ravno tako kot ostalo telo dojemljivi za trening in učenje do pozne starosti. Priporočamo torej trening in nenehno učenje. Igro Spomin gotovo poznate. To je odlična vaja za naše sive celice! Vsak motiv leži na mizi dvakrat. Naša naloga je, da najdemo par. Mogoče se vam zdi, da je igra primerna za otroke, vendar so vse igre, ki pomagajo k vsestranskemu razvoju otroka, primerne tudi za nas, odrasle. Pa še zabavno je, saj krajša čas zbrani družbi. Izboljšuje koncentracijo, spomin, strateško pomnjenje.

 

Spreminjate naloge, ne počnite vedno enih in istih, ki zahtevajo samo rutino in kjer je že vse vnaprej znano. Lotite se novih izzivov, pa čeprav so na prvi pogled zahtevni. S tem se boste izognili zapostavljanju velikega dela svojih možganskih celic. Tudi logično mišljenje, kreativnost in hitrost se da trenirati. Igrajte šah, nič hudega, če boste izgubljali. Maksimalna koncentracija, predvidevanje nasprotnikovih potez, razmišljanje o svojih potezah pomagata možganom ohranjati kondicijo in strateško razmišljanje. Branje knjig vam omogoča širjenje besednega zaklada, ker pa so knjige vsaj večinoma napisane tako, da se iz uvoda razvije jedro in to prehaja v zaključek, boste svojim možganom privoščili učenje v obliki grajenja smisla.

 

Če imate radi ročna dela in ste ročno spretni, potem se lotite spretnosti, kot so šivanje, pletenje, kvačkanje, risanje vzorcev. Ročna dela namreč spodbujajo možgane podobno kot računanje »iz glave«. Pomagajo tudi novi hobiji, ki jih do sedaj niste gojili. Z njimi boste spoznavali nov svet, nove ljudi, s katerimi boste lahko navezali stike in imeli zanimive pogovore. Prosti čas, ki ga imate, naj ne bo rutina, ampak naj se vam »dogaja«.

 

S staranjem se naše možganske celice preoblikujejo v nove mreže spomina, še posebej, če se soočamo z novimi vsebinami.

 

 

Marec, 2010

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več