Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hormoni so kemijske snovi oziroma sporočevalci, kot jih nekateri poimenujejo. Nastajajo v hormonskih žlezah ter potujejo po krvi do svojih tarčnih organov, kjer vplivajo na njihove spremembe. Hormoni, ki že v zgodnjem razvoju ploda v materinem telesu vplivajo na njegov spol, so t. i. spolni hormoni. Spoznali bomo ženske in moške spolne hormone in stanja njihovega pomanjkanja.

Katere spolne hormone poznamo?

Androgeni so skupina spolnih hormonov, ki so značilni za moške. Ključni so za moško spolno in reproduktivno funkcijo. Hkrati vplivajo tudi na razvoj sekundarnih spolnih znakov, kot so obrazna in telesna poraščenost, razvoj mišic in kosti ter barva glasu. Glavni moški spolni hormon je testosteron, ki ga proizvajajo moda, nekaj pa ga nastaja tudi v nadledvični žlezi in v jajčniku.

V telesu obstajajo zapleteni mehanizmi kontrole izločanja posameznih hormonov, ki delujejo na več nivojih. V primeru spolnih hormonov izločanje testosterona kontrolirajo še trije hormoni, in sicer GnRH, ki se izloča iz hipotalamusa v možganih, potuje do hipofize (žleze v možganih), ki na njegov dražljaj izloča dva hormona LSH in LH (t. i. gonadotropina), ki po krvi potujeta do moških spolnih žlez (mod) in spodbujata izločanje testosterona iz mod.

Najpomembnejša ženska spolna hormona, ki ju proizvajajo jajčniki, sta estrogen in  progesteron. Med puberteto estrogen stimulira razvoj dojk, vpliva na poraščenost, prerazporeditev maščobnega tkiva po ženskem trupu (obline okrog bokov in stegen). Od pubertete naprej GnRH iz hipotalamusa v možganih, LH in FSH iz hipofize v možganih ter estrogen in progesteron uravnavajo ženski menstrualni ciklus. Progesteron, ki se izloča iz jajčnika, nadledvičnice in posteljice pa je pomemben še za ugnezditev oplojenega jajčeca v maternico in vzdrževanje nosečnosti.

V grobem že delimo spolne hormone na ženske in moške, vendar pa v resnici nastaja v ženskem telesu prav tako nekaj testosterona in pri moških nekaj estrogena. Njune koncentracije so mnogo nižje kot pri nasprotnem spolu.

Glavne funkcije spolnih hormonov

Da bomo lahko razumeli, kako se kažejo znaki pomanjkanja spolnih hormonov, moramo najprej vedeti, na kaj vse vplivajo spolni hormoni. Testosteron pri moških je pomemben za začetek in konec pubertete, razvoj mišic in kosti, poraščenost (brada in splovilo), nižji glas, libido in spolno funkcijo, rast in funkcijo prostate ter produkcijo semenske tekočine in moških spolnih celic semenčic.

Estrogen vpliva na razvoj sekundarnih spolnih znakov pri deklicah, ki vstopijo v puberteto: poraščenost spolovila, rast prsi, preoblikovanje postave, libido ter nastanek ženskih spolnih celic – jajčec. Progesteron skupaj z estrogenom vpliva na redno ciklično delovanje mesečnega perila. Poleg tega pa progesteron vzdržuje nosečnost.

Vzroki za pomanjkanje spolnih hormonov

Do pomanjkanja spolnih hormonov pride, ko spolne žleze ne morejo več proizvajati normalne koncentracije hormonov. Vzrok je lahko v možganih v področju hipotalamusa in hipofize, kjer nastajajo hormoni, ki vplivajo na nastanek spolnih hormonov v spolnih žlezah.

Lahko gre za tumor možganov ali prirojene motnje razvoja hipotalamusa oz. hipofize. Na drugi strani pa imamo stanja, ki povzročajo nenormalno delovanje spolnih žlez (mod in jajčnikov), npr. nespuščeni testisi, torzija testisa, poškodbe, vnetja (po okužbi z virusom mumps), tumorji, genetske motnje, kemoterapija in obsevanje.

Vendar pa se koncentracije spolnih hormonov pri  ženskah po 40. letu in moških po 30. letu v naravnem procesu staranja začnejo nižati. Prej ali slej ženske pridejo v obdobje menopavze. Ekvivalent ženski menopavzi je moška andropavza, vendar ta poteka skozi daljše časovno obdobje kot pri ženskah.

Pomanjkanje moških spolnih hormonov

Androgeni imajo številne vplive na telo, ne le na spolno funkcijo, temveč tudi na druga tkiva, kot so mišice in kosti. Pomanjkanje androgenov pomeni, da telo ne proizvaja zadosti moških spolnih hormonov (še posebej testosterona), ki so pomembni za zdravje moškega. Vpliv pomanjkanja je odvisen od starosti, ko pride do pomanjkanja, ter od tega, kako hudo sploh je pomanjkanje.

Nekateri simptomi vključujejo: znižanje spolne sle, potenje in vroče oblivanje, razvoj prsi (ginekomastija), utrujenost, depresija, znižanje mišične mase in moči, povečanje telesne maščobe, posebej v predelu trebuha, šibkejša erekcija in orgazmi, znižana količina ejakulata, plešavost, znižana kostna gostota oz. osteoporoza. Razume se, da s procesom naravnega staranja prej ali slej pride do teh znakov.

Pri dečkih, ki imajo že v zgodnjih letih pomanjkanje spolnih hormonov (najpogosteje gre za genetske bolezni), pa se spolni organi ne razvijejo normalno (hipogonadizem), zaostajajo v rasti ter sploh ne pridejo v obdobje pubertete. V teh primerih je potrebno nadomestno hormonsko zdravljenje s testosteronom.

Pomanjkanje ženskih spolnih hormonov

Deklice, ki v zgodnjih letih ne proizvajajo dovolj estrogenov, ne morejo vstopiti v puberteto in s tem v obdobje plodnosti, prav tako ne razvijejo sekundarnih spolnih znakov in v spolnem razvoju ostajajo na nivoju otroka. Drugo stanje, ki je prav tako povezano s pomanjkanjem spolnih hormonov, pa je menopavza. Menopavza je trajno prenehanje menstrualnih krvavitev in je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov.

Že nekaj let pred zadnjo menstruacijo se lahko pri ženskah pojavljajo motnje menstruacijskega ciklusa. Najprej se dolžina menstruacijskega ciklusa skrajša za nekaj dni, nato se lahko podaljšuje. Menstruacijske krvavitve lahko postanejo močnejše, šibkejše, daljše ali krajše. Hkrati z motnjami ciklusa ali pozneje se lahko pojavijo oblivi vročine z rdečico, znojenje, nespečnost, utrujenost, razbijanje srca, tiščanje pri srcu, motnje razpoloženja, motnje koncentracije in zmanjšana spolna sla.

Ženske v menopavzi imajo lahko suho kožo, bolečine v kosteh in sklepih, znižano kostno gostoto oz. osteoporozo, suho nožnico in ob tem bolečine pri spolnih odnosih ter zvišane vrednosti krvnega holesterola in tlaka. Seveda je menopavza del naravnega procesa staranja. Začne se lahko po 40. letu starosti, v povprečju pa nastopi pri ženskah v 52. letu. Kadar ženske vstopijo v menopavzo pred 40. Letom, govorimo o prezgodnji menopavzi, ki zahteva zdravniško obravnavo.

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več