Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Estrogen mnogi ljudje povezujejo z ženskostjo. Poskrbi za to, da je ženska zares ženstvena. Zapeljive obline deklet, prsi in pravilno delovanje reproduktivnega sistema pa so le posledica delovanja tega hormona.

Avtor: Ines Trebec

Estrogen je ženski spolni hormon, ki nastaja v jajčnikih. Naše telo ga tvori vse življenje, vendar lahko v različnih starostnih obdobjih pride do njegovega neravnovesja, kar lahko povzroči številne neprijetnosti. Kje ga najdemo, kakšne so njegove funkcije in kakšne so težave ob pomanjkanju oz. preveliki količini estrogena, pa si poglejmo v nadaljevanju.

Zakaj je pomemben?

Glavna funkcija hormona estrogena je uravnavanje rasti, razvoj ter skrb za pravilno delovanje spolnih organov pri ženski. Že v času pubertete se pokaže njegova funkcija, saj je najpomembnejši hormon, ki poskrbi za to, da se dekle spremeni v žensko in začne dobivati ženske obline. Estrogen po menstruaciji telesu pomaga pri rasti novih celic in obnavljanju maternične sluznice. Povečuje maso mišičnega tkiva v maternici ter vpliva na rast mlečnih žlez. Skrbi za močne kosti, saj vpliva na zadrževanje kalcija v organizmu, kar preprečuje nastanek osteoporoze. Strokovnjaki menijo, da estrogen najbolj vpliva na nagnjenost k pridobivanju odvečnih kilogramov pri ženskah. Estrogen je lipogeničen, kar pomeni, da spodbuja kopičenje maščobe, jo ohranja, poleg tega pa se v pridobljenem maščobnem tkivu nabira dodaten estrogen. Temu hormonu lahko pripišete tudi tesnobnost in stres, saj je pravi spodbujevalec budnosti in simpatičnega živčnega sistema. Lahko je tudi krivec za predmenstrualni sindrom.

Ko ga primanjkuje …

Znaki, da nam primanjkuje hormona, se lahko pokažejo v vseh starostnih obdobjih, vendar je pomanjkanje najbolj izrazito v menopavzi. V menopavzi se raven estrogena izrazito zniža, kar povzroči neredno zorenje jajčec. Simptomi, ki kažejo, da gre za nizko raven estrogena, so: znojenje, glavoboli, vročinski valovi, pridobivanje telesne teže, suha nožnica in slabša spolna odzivnost. Zaradi manjše količine estrogena ženska izgublja kostno maso, razvije se lahko osteoporoza, poveča pa se tudi možnost zlomov. Stalno nihanje in neravnovesje estrogena v telesu lahko privede do sindroma policističnih jajčnikov, neplodnosti ali endometrioze.

Ženske si mnogokrat pomagajo z jemanjem tablet estrogena, vendar velja opozorilo, naj bodo pozorne.

In če ga je preveč …

Več kot polovico žensk prizadene prevlada hormona estrogena, kar povzroči številne presnovne motnje. Če je estrogen v telesu prisoten v preveliki količini, lahko povzroči depresivnost, napihnjenost, otekanje prsi in močne krvavitve iz nožnice. Velja omeniti, da uživanje velikih količin belega sladkorja lahko vodi v resne motnje tega spolnega hormona. Preveč estrogena lahko povzroči preveliko stimulacijo celic, kar lahko privede do nastanka raka na dojkah, rodilih, nastanek tumorjev, prizadet je lahko imunski sitem.

Kje ga najdemo?

Estrogen najdemo tako v naravni kot sintetični obliki. Zelo bogat vir rastlinskih estrogenov ali fitoestrogenov je soja, ki vsebuje estrogen, ki je zelo podoben človeškemu. Strokovnjaki preventivno priporočajo, da naj bi ženska na dan zaužila za polno dlan sojinih semen. Pomembno je, da uživamo genetsko nespremenjeno sojo, saj ima le-ta koristne učinke na telo. Poleg soje je z estrogenom bogat tudi tofu. Telo oskrbi s primerno količino estrogena tam, kjer ga primanjkuje, hkrati pa zavre telesu lasten estrogen tam, kjer bi lahko povzročil raka.

Hrana, bogata z estrogenom

Poleg soje in tofuja se ob pomanjkanju estrogena v telesu priporoča uživanje semen janeža, jabolka, pese, česna, ječmena in pekovskega kvasa. Naravno prisoten je v češnjah, čičerki, detelji, kumarah, sladkem korenju in mlečnih izdelkih. Laneno seme ravno tako kot soja ustvari normalno raven estrogena v krvi, zato vsak dan zaužijte dve čajni žlički olja iz lanenega semena, ki zniža možnost vročinskih valov. Soja in laneno seme zvišata estrogensko aktivnost ter s tem lajšata simptome menopavze. Za tiste, ki ste ljubitelji zelišč, naj povemo, da pripravki, ki vsebujejo izvleček grozdnate svetlike, pomagajo pri lajšanju težav, kot so navali vročine, razdražljovost, motnje spanja. Znano je tudi, da  baldrijan, islandski lišaj, melisa, rman in žajbelj ugodno vplivajo na simtpome menopavze in delujejo pomirjevalno, hkrati pa omogočajo, da ostaja estrogen v telesu v normalnih mejah.

Če imate preveč estrogena, ga poskušajte zmanjšati z ustrezno prehrano, ki bo zavrla nastanek hormona. Jejte grozdje, melone, hruške in ananas. Tudi stročji fižol, proso, čebula omilijo težave z estrogenom. Tako prehrano je še posebej treba upoštevati pri raku maternice, jajčnikov, dojk, pri predmenstrualnem sindromu ter sindromu policističnih jajčnikov.

Tudi v obliki tablet

Če se boste pri težavah, ki jih povzroča hormon estrogen, posluževali medicinskega zdravljenja, naj povemo,da je temelj hormonskega zdravljenja dodajanje sintetičnih estrogenov v telo. Estrogene se daje v obliki tablet ali obližev, kar pomeni da prodre hormon v telo skozi kožo, zdravniki pa se lahko odločijo tudi za dodajanje hormona v obliki injekcije v mišico. Nasprotniki uradne medicine zagovarjajo naravno zdravljenje in uporabo zelišč, saj dolgoročno uporabo farmacevtskih preparatov povezujejo z različnimi vrstami raka na dojkah in materničnemu vratu, medtem ko je uporaba zeliščnih pripravkov brez stranskih učinkov, saj deluje po načelu, da oskrbi telo z dodatnim estrogenom v primernih količinah in ne povzroča nastanek presežka estrogena, ki lahko vodi v različna resna obolenja.

Ste vedeli?

Estrogen je prisoten tudi pri moških, vendar v zelo majhnih količinah. Povečana raven hormona pri njih lahko privede do raka na prostati ali do zmanjšanja tvorbe sperme.

Estrogen ni enovit hormon, ampak je sestavljen iz treh biokemično različnih molekul, ki naravno nastajajo v telesu (estron, estradiol, estriol). Estradiol je odgovoren za nastanek ženskih oblin. Estriol nastaja med nosečnostjo, estron pa se tvori iz telesne maščobe.

Estrogen je eno od najbolj prodajanih zdravil na svetu, saj ga ženskam predpisujejo celo življenje. V mladosti se pogosto predpisujejo kontracepcijske tabletke, v menopavzi pa so del hormonskega zdravljenja.

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več