Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Prva skupina Šole zdravega hujšanja, ki jo organizira Izobraževalni center Freising, je zaključila z 2,5-mesečnim programom. Šola je namenjena vsem, ki imajo težave s prekomerno težo, ne glede na starost ali spol. Tokrat se je na pot hujšanja, ki ni ravno lahka, podalo 7 udeleženk. Na tej poti so se marsikaj naučile, predvsem to, da je treba spremeniti nezdrav življenjski slog in da sta za uspeh ključna zdrava prehrana in telesna aktivnost. Pri vsem tem jim šola ni obljubljala čudežnega uspeha »čez noč« in lažnih obljub, temveč jim je pokazala pot do dolgoročnega cilja, do katerega prideš z vztrajnostjo, pri tem pa veliko narediš tudi za zdravje. Udeleženke prve skupine niso samo izgubile nekaj odvečnih kilogramov, temveč se predvsem bolje počutijo, imajo boljšo fizično kondicijo, manj težav z zdravjem in večjo samozavest.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Šola zdravega hujšanja ponuja nov in inovativen pristop k programu zmanjševanja telesne teže in bolj kakovostnemu življenju. Program šole je pripravila ekipa izkušenih strokovnjakov s področja zdrave prehrane, gibanja, reševanja odvisnosti in osebnostne rasti. Program je edinstven po tem, da gradi na osebnem pristopu in motiviranju. Udeleženci morajo dnevno sporočati število porabljenih kalorij, v nasprotnem primeru jih koordinatorica Šole zdravega hujšanja Urška Cvahte pokliče sama. Program je edinstven tudi zaradi spletne strani www.abczdravja.si/hujsanje, ki je polna zanimivih strokovnih prispevkov in povezav do koristnih informacij s področja uravnavanja telesne teže in zdravega načina življenja. Na spletni strani je bilo tudi moč spremljati porabo kalorij udeleženk, na njej pa deluje tudi blog ter interni in javni forum. V dveh mesecih in pol je prva skupina porabila skupno 150.237 kalorij in skupno 30,5 kilogramov. Posamezna udeleženka je tako v poprečju izgubila 4,3 kilograme v času trajanja šole oz. 1,75 kilograma na mesec, kar je zagotovo zdravo hujšanje.

 

Pomen gibanja za zdravje

Že na uvodnem srečanju so udeleženke prejele vadbeni pripomoček – ročno uro za nadzor srčnega utripa, porabe kalorij in ocene prehojene poti, kajti v Šoli zdravega hujšanja so najprej spoznale, da je dnevna aktivnost nujna in da bodo morale dnevno sporočati porabo kalorij.

Uvodno predavanje s področja telesne aktivnosti je pripravila Saška Benedičič Tomat, aktivna športnica in članica Zdravega društva, ki deluje v okviru Športne unije Slovenije. »Rekreativna vadba in zdrava prehrana morata hoditi z roko v roki. Upoštevanje samo enega ne pripelje do želenega rezultata,« je povedla Benedičič Tomatova. Da sta prehrana in športno-gibalna aktivnost ključnega pomena za zdrav jutri, dokazujejo tudi številne raziskave, ki pravijo, da dejavniki nezdravega življenjskega sloga privedejo do številnih motenj delovanja našega organizma. Saška Benedičič Tomat, ki je sicer pristašica skupinske vadbe predvsem zaradi socialne note in strokovno usposobljenih vaditeljev, pravi, naj si vsak izbere tisto aktivnost in način, ki mu najbolj ustreza. »Zdrava in varna rekreativna vadba naj postane del vašega vsakdana, naj postane vaš življenjski slog in ne nujno zlo. Vsaj trideset minut sproščenega gibanja, za katerega se zavestno odločite in ki naj bo neobremenjeno, naj torej postane vaš vsakdanjik, nekaj, brez česar ne morete, vaš ritual, kot je nekomu jutranja kava,« je še dodala.

 

Redna, varna in zdrava rekreativna vadba ni pomembna zgolj za nadziranje telesne teže ali zmanjševanje le-te, temveč z njo izboljšujemo tudi kakovost življenja, zmanjšujemo tveganje za smrt zaradi srčne bolezni ali kapi, zmanjšujemo tveganje za razvoj raka debelega črevesa in razvoj sladkorne bolezni tipa II. Nadalje redna vadba pomaga preprečevati povišan krvni tlak in osteoporozo. Zelo pomembno pa je tudi, da zmanjšuje stres in depresijo. Z vadbo si pridobimo tudi boljše ravnotežje, moč, koordinacijo, večjo gibčnost in vztrajnost.

Udeleženke šole zdravega hujšanja so se s Saško Benedičič Tomat srečale tudi v telovadnici, kjer jim je pokazala vaje za oblikovanje in krepitev telesa. Spoznale so različne mišične sklope in vaje, ki se razlikujejo po težavnostni stopnji. Vaje, ki so jih naredile, temeljijo na varni izvedbi ter so prijazne hrbtenici in sklepom.

 

Pomen prehrane za zdravje

Druga predavateljica na Šoli zdravega hujšanja je bila strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak, univ. dipl. ing. živilske tehnologije, ki je predstavila razliko med hujšanjem in hiranjem: »Zdravo hujšanje je tisto, ki daje možnosti, da z njim celice dobijo vse hranilne in zaščitne snovi. Če bomo hujšali zdravo, se bo to na zunaj pokazalo dokaj hitro. Kmalu bomo dobili tudi lepšo kožo, bujnejše lase, močnejše nohte, mirnejše bomo spali in bolj ustvarjalni bomo.« Nadalje je povedala, da je pri hujšanju zelo pomembno, da uživamo nenasičene esencialne omega-3 in omega-6 maščobne kisline, živila, ki vsebujejo vitamine B in C ter železo, izrednega pomena pa so tudi jod, krom, kalcij, magnezij in kalij.

»Poleg tega, da je pri hujšanju potrebno piti veliko vode in upoštevati zlato pravilo, da jemo petkrat na dan, je zelo pomembno, da uživamo živila z nizkim glikemičnim indeksom, kajti tista z visokim povečajo raven sladkorja v krvi in spodbudijo izločanje inzulina, zato nas hitro preplavi občutek lakote,« je še povedala Merljakova. Živila z nizkim glikemičnim indeksom so denimo polnovredni kruh iz ovsenih otrobov, ječmenov polnozrnati kruh, rjavi neoluščeni riž, krompir v oblicah, jabolka, hruške, breskve, fige, grenivke, brokoli, špinača, blitva, kumare, stročnice itd. Tudi temna čokolada z vsebnostjo vsaj 70 % kakava ima nizek glikemični indeks.

 

Vpliv telesne teže na zdravje

Eno izmed srečanj Šole zdravega hujšanja je bilo namenjeno osvetlitvi vplivov prekomerne in tudi prenizke telesne teže na zdravje ljudi. Predavanje je vodila Kristina Potočnik, dr. med., ki je predstavila obe plati, vendar je dala poudarek prekomerni telesni teži in njenim posledicam za zdravje, nastanku debelosti, pa tudi zdravljenju le-te.

Kot posledice prekomerne prehranjenosti je Potočnikova navedla večjo obolevnost in umrljivost, slabo samopodobo, slabšo kakovost življenja, hkrati pa je dodala, da je breme za zdravstveno blagajno, ki ga nalagajo posledice prekomerne teže, veliko in se povečuje iz leta v leto. Prekomerna telesna teža je dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni in poveča pojavljanje povišanega arterijskega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, nekaterih vrst raka, žolčnih kamnov, motenj dihanja med spanjem, obrabe velikih sklepov, hipertrofije (povečanja) srčne mišice in srčnega popuščanja.

»V zdravljenju prekomerne telesne teže je na prvem mestu sprememba življenjskega sloga, ki zajema zdravo prehranjevanje in telesno aktivnost,« je poudarila Potočnikova in pohvalila pot hujšanja, po kateri hodijo udeleženke, saj je po njenem mnenju pravilna. Predstavila pa je tudi zdravljenje debelosti z zdravili in kirurško zdravljenje, ki pa je skrajni ukrep, za katerega se odločajo le, ko so izčrpane vse druge možnosti in je bilo večkratno zdravljenje z drugimi načini neuspešno.

 

Moč pozitivnega mišljenja

Zadnje predavanje je vodil Janez Žezlina, trener s področja osebnostnih potencialov, ki je udeleženkam spregovoril o skrivnostni moči misli, podzavesti in pričakovanj. »Podzavest je človekovo največje orodje,« je poudaril Žezlina. »Zato je zelo pomembno razmišljati pozitivno, optimistično in konstruktivno. Pričakovati morate le najboljše! Pozitivni notranji monolog  je treba negovati in tudi samega sebe večkrat pohvaliti,« je še dodal. Ključno pri tem je sprememba določenih navad, kar se udeleženke Šole zdravega hujšanja tudi zavedajo, saj so same morale spremeniti nezdrav način življenja.

Pri lažjem doseganju cilja pomaga vizualiziranje prihodnjih rezultatov. Pomaga pa tudi, da cilj oblikujemo pisno, da si postavimo točno določen rok in da cilj razdelimo na manjše dele, kajti lažje je premagovati majhne korake, ki vodijo do končnega rezultata. Delavnico so zaključili s smernicami, kako narediti osebni razvojni in osebni akcijski načrt. Udeleženke tega srečanja so povedale, da jim bodo nova spoznanja in usmeritve pomagali ne samo pri hujšanju, temveč tudi pri drugih ciljih, ki jih še imajo v življenju.

 

 

Mojca Kersnik: Nisem vedela, v kaj se spuščam, ampak sem glede na prejšnje izkušnje, poskusila sem namreč veliko metod hujšanja, pozitivno presenečena. Do sedaj nisem bila še nikjer deležna psihične podpore, ki pa je nadvse pomembna. Naučila sem se, da ključ uspeha ni v dieti, ampak v pravilnem načinu življenja, kar pa nam je bilo predstavljeno na prijazen in neobremenjujoč način. Absolutno se mi šola zdi primerna za vsakogar, kajti vsak lahko iz vsebine črpa tisto, kar mu najbolj ustreza.

 

C. P.: Šola mi je dala pravilne smernice, vendar dejstvo je, da moraš veliko delati sam. Uspeh je namreč odvisen od posameznika. Naučila sem se biti zadovoljna sama s seboj ter da se z majhnimi koraki daleč in zanesljivo pride. Uspehi so vidni, poleg tega da sem izgubila nekaj kilogramov, je uspeh viden predvsem na počutju in izboljšani fizični kondiciji.

 

Draga Vrabec: Veliko smernic sem dobila, ki jih bom zaradi zdravstvenih omejitev poskušala upoštevati v največji možni moči. Prej sem večino prostega časa preživela s knjigo v roki ali pred televizijo, sedaj je moj prosti čas namenjen gibanju. S tem sem dobila več energije, samozavesti in predvsem več volje do življenja. Skupina je bila zelo prijetna in med nami so se spletle prijateljske vezi. Vsakodnevno pa sem pričakovala Urškin klic, kajti to je bila odlična motivacija.

 

Nataša Mohar Mustafa: Že po mesecu dni upoštevanja smernic, ki smo jih bili deležni v Šoli zdravega hujšanja, sem dobila veliko več življenjske energije. Želela sem spremeniti odnos do sebe in nezdrav življenjski slog, pri čemer je bila šola odlična motivacija, zato jo priporočam vsem, ki imajo težave s prekomerno težo.

 

N. S.: V šoli mi je bilo vse všeč, od skupinskih srečanj, predavanj in dnevnih spodbud s strani Urške. Moja pričakovanja so se izpolnila, kajti naučila sem se veliko, kako pomembna je dnevna aktivnost, pravilna prehrana in kakšen je vpliv debelosti na zdravje. Po upoštevanju smernic ugotavljam, da je moj spanec veliko boljši, prav tako pa nimam več težav z zgago. Šola me je navdušila, zato sem jo že priporočila tudi drugim.

 

Alenka Kovačič: V šoli sem se veliko naučila, predvsem pa to, da se z zdravim načinom življenja da tudi shujšati. V Šoli zdravega hujšanja so zajeta vsa področja, od gibanja, prehrane, odnosa do sebe in motivacije. Želela bi, da tako celovit pristop potekal preko zdravstva, saj nas je v Sloveniji veliko, ki se spopadamo s prekomerno težo. In ker pot hujšanja ni lahka, je zelo pomembna spodbuda, zato bi pohvalila Urško, ki je za nas vedno našla toplo besedo.

 

Vida Šterk: Vsa moja pričakovanja glede Šole zdravega hujšanja so se izpolnila. O teh stvareh sem veliko razmišljala in šola mi je pokazala pot, po kateri naj hodim, da shujšam. Všeč so mi bila predavanja in naša skupinska srečanja, še najbolj pa me je navdušila Urška Cvahte, ki je šolo lepo vodila, nas spremljala in spodbujala. Glavno nagrado bi podelila njej.

 

September, 2008

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več