Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Kaj je vaš otrok? Morda porečete: nudimo mu veliko zelenjave in sadja. Pohvalno. Vendar pa to na vsem lepem ni več dovolj. Solato ponekod gojijo v epruveti, hruške pridejo iz Argentine in česen s Kitajske. Kaj zdaj? Našim otrokom in mladostnikom želimo bistre glave in zdrav organizem. Če nočemo, da jedo hruške, ki so svoje hranilne snovi pustile nekje na poti do Slovenije, je treba v akcijo. Kompromisi pri otroški hrani niso sprejemljivi. Sodobni človek mora dandanes, če želi kakovostno in ne instant, zdravo in ne strupeno, večino raziskovanja narediti sam. Spraševati pri znancih, se dlje sprehajati po tržnici, pregledovati, katera živila imajo certifikate, nazadnje pa navedeno dražje plačati. Zakaj je ekološka hrana za otroke pomemben dejavnik in v čem se razlikuje od tiste, ki te oznake nima?

Avtor: Andreja Hergula

 

 

Kakšna je vaša kuhinja in kakšni so vaši pripomočki za kuhanje obrokov dojenčkom in otrokom?

Sekljajmo na lesenih kuhinjskih deskah. Les je naraven in dolgo obstojen material. Pomembno je, da imate v pipah vgrajene vodne filtre, da bo voda za vaše malčke čim bolj neoporečna. Za pripravo zdravih ekoloških jedi za otroke kupite palični mešalnik, sokovnik in morda multipraktik ter soparnik. Priprava bo hitrejša, hrana pa bolj zdrava. V ustvarjanje jedi lahko pritegnete tudi otroka, ki lahko izumi svoje recepte za pripravo priljubljenih sokov. Ne pozabite tudi na ekološko čistilo za pomivanje posode. So milejša in ne bodo dražila kože ter prebavil vašega otroka. Pripomočki naj bodo iz nerjavečega jekla. Ne kuhajte s posodami s plastjo proti sprijemanju. Ta plast je plastika in lahko preide v hrano.

 

Ne kuhajte je predolgo

Čim več koristi od ekoloških živil boste imeli, če upoštevate tudi naslednje nasvete:

  • Pred pripravo živil si temeljito umijte roke (z ekološkim milom) in temeljito izperite čistilo.
  • Svežo ekološko zelenjavo in sadje pripravite tik pred obrokom. Če ju slučajno pripravite vnaprej, ju v hladilniku ne pustite več kot dva dneva, saj se bodo življenjsko pomembne snovi uničile.
  • Zelenjavo kuhajte kar najkrajši čas, naj bo še malce hrustljava.
  • Kuhajte na sopari in ne vedno v vodi. Če pa kuhate v vodi, ne zavrzite vode, v kateri ste kuhali zelenjavo, temveč jo dodajte omakam, juham, jušnim osnovam in pirejem.
  • Ne uporabljate mikrovalovne pečice (hranilne snovi se bodo bolj ohranile, če pečete, zavrete ali kuhate v sopari).
  • Vodi, v kateri se kuha zelenjava, ne dodajajte soli.
  • Tudi doma lahko vzgojimo kakšno zelišče. Otroka zelo prevzame vonj, ki se sprošča.

 

Kupi in zamrzni

Ekološka živila so za povprečnega potrošnika draga. Če je težava v ceni, izberite ekološko sezonsko sadje in zelenjavo. Kupite na debelo in zamrznite. Preverite cene izdelkov na policah – pripravljeni obroki za otroke so pogosto dražji od svežih sestavin. Poiščite zamrznjeno ekološko sadje in zelenjavo, ki je pogosto cenejše od svežega.

 

Ni potrebno, da je »miss« bučk

Če ste na tržnici in ne želite kupiti kakšnega lažnega ekološkega živila, imejte v mislih, da bo treba na estetiko pri izbiri pozabiti. Pri sadju in zelenjavi velja, da je bolj kakovostna bučka tista, ki je bolj neenakomernih barv, oblik in velikosti kot neekološka, ki je po videzu lahko prava »miss« med bučkami. Nujno povonjajte sadež ali zelenjavo, ki ju nameravate kupiti. Če bodo brbončice kaj zaznale, je to dober pokazatelj, da ga vzamete. Malce blatna zelenjava je primerna, saj ne zahteva takojšnjega pranja. Vaš malček bo navdušen, če boste kdaj obiskali kakšno kmetijo, kjer boste neposredno pri pridelovalcu lahko kupili najboljša živila. Pobrskajte po spletu, ekoloških kmetij v Sloveniji je kar nekaj. En način je seveda naročilo ekološke hrane na dom, obisk eko tržnice ali pa nakup ekoloških živil v samopostrežnih trgovinah. Dobro je spremljati tudi spletno stran, ki potrošnika obvešča o tem, katera živila so kakovostna in poceni.

 

Ponovimo: ekološko je …

V Sloveniji Kmetijsko gozdarski zavod Maribor preverja, ali so kmetijski pridelki in živila zares ekološki. Slovenski predpisi so usklajeni tudi z evropsko zakonodajo. Kdaj je po strokovnem mnenju ekološko živilo zares ekološko?

 

  • Ekološka hrana ne sme biti proizvedena s pomočjo kemičnih pesticidov, fungicidov gnojil in usmerjevalcev rasti (hormonov).
  • Ekološko živilo mora biti brez dodanih umetnih sestavin, konzervansov
  • Stroga določila upoštevajo vsi: kmetje, predelovalci, uvozniki in trgovci.
  • Ekološke živali morajo imeti možnost prostega gibanja, uporaba antibiotikov je pri njih prepovedana, prav tako pa tudi nepotrebno mučenje živali.
  • Živali hranijo predvsem z doma pridelano in raznoliko ekološko krmo.
  • Pridelava na ekoloških kmetijah poteka na osnovi kolobarjenja, za gnojenje se uporabljata hlevski gnoj in kompost ekološkega izvora.
  • Ekološka hrana hitreje doseže potrošnika.
  • Ekološka hranila so označena s certifikati.

 

Pesticidi, aditivi, gensko spremenjeni pridelki = strup

Neekološka hrana se kot noč in dan razlikuje od ekološke. Marsikdaj vsebuje ostanke pesticidov. Gre za kemična sredstva, s katerimi zatirajo škodljivce, od žuželk, plevela do plesni. Kljub uradnim omejitvam dovoljenih količin pesticidov so meje v običajno pridelani hrani pogosto presežene, živila pa prepogosto vsebujejo aditive – konzervanse, umetna barvila, antioksidante, umetne arome, ojačevalce okusa, umetna sladila, zgoščevalce in stabilizatorje. Grozijo pa nam tudi gensko spremenjeni izdelki. Gre za gen za večanje odpornosti proti herbicidom ali sredstva za zatiranje plevela.

 

Pozor, njihove ledvice še niso dozorele

Kako konkretno navedena živila škodijo dojenčkom in otrokom ter mladim? Dojenčki in majhni otroci počasneje in težje presnavljajo ter izločajo konzervanse ter barvila. Ker se otroci telesno še razvijajo in njihovi organi še niso dozoreli, so na kemikalije še bolj občutljivi. Hranilne snovi se izrabijo hitreje in dojenček postane bolj občutljiv za strupene snovi. Dojenčkove nedozorele ledvice ne morejo učinkovito izločiti škodljivih snovi, zato te dalj časa krožijo po njihovem telesu. Živčni sistem prvo leto otrokovega življenja hitro raste in se krepi do 18. leta. Izpostavljenost tovrstnim strupom (beseda strup se očitno skriva pod različnimi oznakami) lahko prekine razvoj živčnega sistema.

 

Živa hrana za živahnost

Ekološka hrana je nujna, če želimo otroku zagotoviti dobro delujoč imunski sistem in večjo odpornost. Ekološko pridelana in predelana hrana ščiti tudi otrokovo plodnost in mu omogoča, da prenese trdno zdravje na naslednji rod. To pomeni, da vnos »žive« hrane v telo pomeni tudi več vitalnosti in veselja vaših otrok.

 

Ste vedeli, da …

… v Veliki Britaniji otroci do 17. leta zaužijejo toliko kilogramov aditivov, kolikor so sami težki?

… so pesticidi prisotni tudi v materinem mleku? A kljub temu so strokovnjaki še vedno prepričani, da je dojenje najboljše in materino mleko za dojenčka vrhunska hrana?

… je število semenčic pri kmetih, ki kmetujejo ekološko in uživajo ekološko hrano, skoraj za 50 % višje kot pri moških drugih poklicev, ki jedo običajno hrano?

 

 

December, 2012

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja