Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Človek pozna med že tisočletja. Zanj še vedno velja, da je eno od najbolj naravnih in zdravih sladil, ki ima številne hranljive snovi in učinkovine. Kot sladilo za čaj je veliko bolj primerno kot sladkor, pomembno je le, da ga ne dajemo v prevroč čaj, saj se sicer učinkovine uničijo.

Avtor: Katja Mohorič

 

Med da čaju svojevrsten okus. Včasih ga celo popolnoma spremeni. Ker vsebuje fruktozo in glukozo, je veliko slajši kot sladkor. Med proizvajajo čebele iz nektarja, ki ga naberejo na cvetovih. Okus je odvisen od cvetlic ali cvetov, katere čebele obiščejo, mešanice pa prav tako ustvarijo posebne okuse. Danes je v trgovini in na tržnicah na voljo kar pester izbor medu različnih okusov. Domači pridelovalci na ekoloških tržnicah nam ga ponujajo v najbolj pristni varianti. Še posebej zanimiv in poseben pa je med, ki ga prinesemo domov s potovanj po drugih deželah, kjer čebele nabirajo med na drugačnih cvetlicah, kot smo jih vajeni pri nas.

 

Med je omenjen že v bibliji. Že od nekdaj pa so ga uporabljali kot hrano in sladilo. Tudi starodavni Azteki in Rimljani so že trgovali z medom.

 

Lastnosti medu

Med vsebuje različne sladkorje, daje moč in je lahko prebavljiv. Vsebuje tudi rudninske soli in aminokislino, ki mu zagotavlja naravno obstojnost brez kemičnih dodatkov ter celo lastnosti razkužila (glej tabelo 1). Zaradi tega ga pogosto dajemo v čaj, ko imamo angino, prehlad in bolečine v vratu, saj nam razkuži ustno votlino. Lahko ga dajemo tudi otrokom, celo najmlajšim, vendar v manjših količinah, ker sicer učinkuje odvajalno.

 

Čaj in med hitro delovanje

Ko se učinkovine raztopljenega medu v čaju znajdejo v človeškem organizmu, začnejo delovati zelo hitro. Že po sedmih minutah, ko pojemo topel med v čaju, preidejo njegove hranljive snovi in učinkovine v krvni obtok – čaj ne sme imeti več kot 60 °C, saj se sicer učinkovine uničijo. Hladen med začne učinkovati šele po dvajsetih minutah, zato ga je dobro za nekaj časa zadržati v ustih. Zaradi lahke in hitre prebavljivosti grozdnega in sadnega sladkorja zelo hitro vrne telesu izgubljeno energijo. Med že sam vsebuje kakovostne učinkovine, obenem pa spodbuja tudi delovanje učinkovin, ki se nahajajo v čaju. Zaradi tega so v ljudski medicini zelo pogosto uporabljali kombinacijo medu in zdravilnih rastlin.

 

Kako pogosto naj ga uživamo?

Med naj odrasli zaužijejo do trikrat na dan po eno žlico, otroci pa do trikrat na dan po eno žličko. Z uživanjem medu ne smemo pretiravati. Prevelike količine lahko motijo delovanje posameznih organov, zato ga je treba uživati zmerno. Med tudi ni priporočljivo uživati na tešče. Osebe, ki so občutljive na cvetni prah, morajo biti tudi pri uživanju medu previdne, saj ga vselej vsebuje določeno količino, to pa lahko izzove alergijske reakcije.

 

Kateri med je najboljši?

Nedvomno je najboljši med tisti, ki ga naberejo čebele visoko v gorah, kamor še niso segli strupi iz tovarniških dimnikov in izpušni plini ter kamor še niso zašli insekticidi. Temu naravnemu medu moramo dati prednost pred medom, ki je že skoraj industrijski izdelek. Tak je med čebel, ki jih hranijo z ostanki sladkornih rafinerij. Če v bližini panjev s čebelami, ki so več ali manj umetno hranjene, posadimo dišavna zelišča, npr. timijan, rožmarin, majaron, deteljo, in drevesa kot je lipa, bo med bistveno bolj bogat.

 

Najpogostejše vrste medu

Pri nas so najpogostejši cvetlični, gozdni, lipov, kostanjev, akacijev in smrekov med, nekoliko redkejši so regratov, hojin, sivkin in rožmarinov med. Če veliko potujete, lahko v tujini poiščete med iz alfalfe, ki je zelo lahek in mil, ajdov, ki je temen in zelo gost, med iz detelje, ki je prav tako svetel in milega okusa, ali med iz cvetov pomarančevca, ki ima okus po citrusih. Obstaja nešteto različic, ki so značilne za posamezno področje.

 

Kako učinkuje med?

Ljudska medicina meni, da ima med poleg svojih vrlin tudi vrline rastlin, ki so jih obiskale čebele. Zaradi tega so si ljudje z medom že v preteklosti pomagali pri različnih zdravstvenih težavah. Verjeli so, da …

  • … lipov med učinkuje pomirjevalno in da pomaga pri boleznih ledvic in mehurja, pri krčih in bolečinah ter težavah z dihalnimi organi, ni bil pa primeren za tiste, ki so imeli bolezni srca in krvnih žil;
  • … kostanjev med pomaga pri boleznih želodca, črevesja, jeter, žolča in prostate;
  • … cvetlični med, če ga vsak dan dodajamo otroški hrani ali hrani za ostarele, izboljša njeno hranilnost in dobro deluje na celoten organizem;
  • … med sivke pomirja in krepi živce, pomaga pri glavobolih, migreni, razdražljivosti in nemirnem spancu ter da izboljšuje delovanje želodca in črevesja, vendar ga zopet niso priporočali osebam, ki so imele bolezni srca in krvnih žil;
  • … rožmarinov med poživlja;
  • … timijanov med razkužuje sapnice.

 

Med lahko hranimo pri sobni temperaturi in to praktično neomejeno dolgo. Čez čas lahko med kristalizira, vendar ga pred uporabo lahko damo za kratek čas nad vročino, da se kristalčki raztopijo, med pa postane zopet tekoč. To ne vpliva na njegov okus. Za slajenje zadostuje že majhna količina, tako da ga ne porabimo veliko. Zaradi tega tudi ne predstavlja velikega stroška za družinski proračun.

 

Recepti

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov.

 

Mlečni čaj s cimetom

Sestavine: 2 skodelici vročega čaja, 1/2 skodelice mleka, 4 čajne žličke medu, cimet.

Priprava: Vse dobro segrejemo, ne sme pa zavreti. Dobro premešamo, da se med stopi in postrežemo.

 

Kremni ledeni čaj

Sestavine: 2 čajni žlički instant čaja, ¼ skodelice vrele vode, ¼ skodelice medu, ¾ hladne vode, dober liter mleka, 1 skodelica ledenih kock.

Priprava: Instant čaj raztopimo v vroči vodi in dobro premešamo. Dodamo hladno vodo in polijemo čez led v kozarcih, vendar ne do vrha. Preostali del dopolnimo z mlekom. Kremni ledeni čaj, naravno oslajen z medom, je zelo prijetna pijača. Najboljši je sveže nabran poletni med.

 

Sadni ledeni čaj

Sestavine: 3 skodelice vrele vode, 4 čajne vrečke, 1/3 skodelice medu, 3 skodelice jabolčnega soka (100 % sok ali sok brez dodanega sladkorja).

Priprava: Čajne vrečke namočimo za 5 minut v vrelo vodo. Nato jih odstranimo in v čaj vmešamo med in jabolčni sok. Mešamo, dokler se med ne raztopi. Ohladimo in postrežemo v kozarcih z ledenimi kockami. Tudi ta ledeni čaj izjemo oplemenitimo, če mu dodamo sveže nabran poletni med, ki je zelo sladek in voljan.

 

Malinov medeni ledeni čaj

Sestavine: 2 skodelici čaja, 2 skodelici malinovega soka, ¼ skodelice medu.

Priprava: Zmešamo sok iz malin, čaj in med. Mešamo, dokler se med ne stopi. Napitek postrežemo ohlajen v kozarcih z ledenimi kockami. Malinov sok lahko nadomestimo tudi z brusničnim sokom, če želimo drugačen okus. Ledeni čaj je še posebej osvežilen poleti. Je prijetno okusen, vendar ne presladek, saj vsebuje samo med in nič sladkorja.

 

Jabolčni medeni ledeni čaj

Sestavine: 3 skodelice vrele vode, 4 čajne vrečke, 1/3 skodelice medu, 3 skodelice jabolčnika.

Priprava: Čajne vrečke namočimo za 5 minut v vrelo vodo. Nato jih odstranimo in v čaj vmešamo med in jabolčnik. Mešamo, dokler se med ne stopi. Napitek postrežemo ohlajen v kozarcih z ledenimi kockami.

 

Čajni kruh in med

Sestavine: 300 g moke, 2 jajci, 1 skodelica močnega čaja, 90 g medu, 230 g rozin, ½ čajne žličke mešanih začimb, 1 čajna žlička pecilnega praška.

Priprava: Pečico segrejemo na 150 °C. Med vmešamo v čaj in z njim prelijemo rozine. Namakajo naj se 2 uri. Nato v to maso vmešamo dve jajci, ki smo jih že prej stepli. Posebej zmešamo tudi vse suhe sestavine in jih nato vmešamo v rozinovo zmes. Pekač za kruh premažemo z maslom in pečemo približno 70 minut. Rahlo oslajen kruh je odličen sam, s svežim maslom ali z ohlajeno smetano z vrelega mleka. Ne le da je kruh izjemno okusen dodatek k popoldanskemu čaju, ampak je tudi kruh, ki je odišavljen s čajem.

 

Medene čajne žemljice z brusnicami

Sestavine: 1 žlica suhega kvasa, 1 žlica sladkorja, 1 čajna žlička soli, 2 žlici mehkega masla, 1 ¼ skodelica mleka, 4 skodelice bele moke, ½ skodelice suhih brusnic, med za glazuro.

Nasvet: Če ste ljubitelj medenega okusa, potem so medene čajne žemljice z brusnicami odlična izbira. Te sladke žemljice vsebujejo debelo sušene brusnice, na vrhu pa so premazane z medeno glazuro. Recept zadostuje za 12 žemljic. Za pripravo rabimo 2 uri, za pečenje pa 20 minut.

Priprava: V veliki skledi zmešamo kvas, sladkor, sol, maslo in mleko, nato pa vmešamo 3 skodelice moke. Ko je testo vmešano, ga damo na pomokano ploščo in pregnetemo. Po žličkah dodajamo preostalo moko, dokler testo ne postane mehko in nelepljivo. Nato damo testo v pomaščeno skledo, ga obrnemo, da se pomasti tudi na vrhu, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ali plastično folijo in pustimo na toplem vzhajati eno uro. Ko testo dovolj vzhaja, damo testo ven in ga pet minut gnetemo na pomokani deski, nato pa vanj vgnetemo še suhe brusnice. Testo razdelimo na 12 delčkov in jih oblikujemo v majhne žemljice. Žemljice damo na peki papir in pokrite pustimo vzhajati 45 minut oziroma dokler niso velike in debele. Pečemo jih 20 minut na 200 °C. Ko so žemljice pečene, jih vzamemo iz pečice in s pomočjo kuhinjskega čopiča nanesemo med po vrhu. Zložimo jih na mrežo v pečici in pustimo, da se ohladijo. Postrežemo z maslom in vročo skodelico čaja.

 

Zanimivost

Med je starejši od človeka

Čebela se je na Zemlji pojavila mnogo prej kot človek. Številne najdbe v različnih kamninah dokazujejo, da so današnjim povsem podobne čebele živele že v terciarni dobi, pred 20–15 milijoni let. Sumerci, ki so živeli v 3. tisočletju v Mezopotamiji, so bili prvi narod v zgodovini človeštva z visoko stopnjo kulture. Njihove pesnitve in šege pričajo, kako zelo so cenili med. V neki ljubezenski pesnitvi je zapisano: »Velika je tvoja lepota in sladka kakor med; … blažje dišeča kakor med; … z duhom po medu je napolnjena kraljeva spalnica.«

V Nippurju so našli glineno ploščico z recepti nekega sumerijskega zdravnika in eden od receptov navaja tudi med. Njihovi nasledniki, Babilonci, so pri zdravljenju molili celo Boga medu.

 

Zanimivost

Kako so Egipčani uporabljali med?

Iz Starega Egipta je ohranjen znani papirus Ebers, ki priporoča med za različne zdravilne pripravke, namenjene na primer za odvajanje seča in za iztrebljanje, za krepitev organizma pri oslabelosti, proti želodčnim težavam, za očesna mazila, opekline in druge poškodbe. Eden izmed nasvetov priporoča za čiščenje ran iz krvi in gnoja zmes voska, maščobe, datljevega vina, medu in razkuhanega žita, ki jo je na prizadetem mestu treba uporabiti štirikrat. Poznan pa je tudi papirus Heart, ki navaja, da so za zdravilne namene uporabljali med, ki so ga prej posvetili z magičnimi molitvami.

 

Citati

»Ko se učinkovine raztopljenega medu v čaju znajdejo v človeškem organizmu, začno delovati zelo hitro. Že po sedmih minutah …«

 

»Poleg tega, da sam vsebuje učinkovine, med obenem spodbuja tudi delovanje učinkovin v zeliščih, ki jih užijemo skupaj s čajem.«

 

»Z medom ne smemo pretiravati. Prevelike količine lahko motijo delovanje posameznih organov, zato ga je treba uživati zmerno.«

 

November, 2009

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več