Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Po zimskih dneh, ko smo odvečne kilograme lahko skrili pod široka oblačila, se počasi približuje pomlad in čas, ko bomo zimska oblačila pospravili v omaro. Odvečni kilogrami, ki jih je zaradi manjše aktivnosti praviloma še več kot pred zimo, so tako še bolj vidni. Sedaj je pravi čas, da se jih znebimo in poskrbimo ne samo za lepši videz, temveč tudi za zdravje.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Na voljo imamo več možnosti. Pri vsem tem pa je pomembna močna volja, zato ne obupajmo, če rezultati ne bodo takoj vidni. Z dovolj truda se bomo kmalu bolje počutili, čez čas pa bomo spremembe opazili tudi na telesu. Na pot hujšanja se lahko odpravimo sami, s prijatelji, s pomočjo različnih fitnes centrov, programov, z osebnim trenerjem, preko izobraževanj v okviru najbližjega zdravstvenega doma itd. Le odločiti se moramo. To je tudi največji korak shujševalnega procesa.

 

V nadaljevanju predstavljamo nekaj možnosti. Glede na želje, zmožnosti, pričakovanja in cilje si lahko izberete najprimernejšo metodo hujšanja.

 

Medicinsko voden program hujšanja

Različno dolge pakete medicinsko vodenega programa hujšanja ponujajo številna zdravilišča, terme ipd. Na začetku programa običajno posameznika pregleda specialist kardiolog, naredijo analizo stanja, individualen vadbeni načrt in dietne ukrepe. V času bivanja je poskrbljeno za telesne aktivnosti, osebnega trenerja in dietno prehrano, posameznika pa opremijo še s številnimi znanji in napotki, kako ravnati v bodoče, ko zapustijo zdravilišče. Kjer ponujajo tovrstno hujšanje, po zaključenem programu posameznik večinoma prejme še zdravniški izvid, ki vsebuje rezultate opravljenih preiskav in nasvete za ohranjevanje zdravja in dobrega počutja. Ponekod poleg strokovnjaka za prehrano vključijo v program tudi razgovor s psihologom.

 

Delavnice v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov

Ena od priporočenih možnosti, ko se odpravimo na pot hujšanja, je tudi obisk katere od delavnic v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov, ki potekajo v zdravstvenih domovih širom po Sloveniji. Delavnice so usmerjene v izobraževanje, ozaveščanje in svetovanje v zvezi z zdravim načinom življenja, prav tako pa nudijo aktivno pomoč posameznikom pri ohranjanju zdravega načina življenja ali pri spremembi tveganih življenjskih navad. Delavnice so brezplačne, vodi pa jih strokovno usposobljena oseba.

Na voljo so delavnice, ki se med seboj dopolnjujejo, priporočen pa je predhodni posvet z zdravnikom, ki običajno tudi napoti posameznika na omenjene delavnice. Delavnice so posvečene  zdravi prehrani, telesni dejavnosti in zdravemu hujšanju. Slednja med drugim zajema oceno življenjskega sloga udeleženca in spremembo le-tega s 5–10 odstotno izgubo telesne mase.

 

Linea Snella

Metoda Linea Snella je prisotna na številnih mednarodnih trgih. Tudi v Sloveniji je nekaj centrov, ki izvajajo to metodo. »S kombinacijo temperature (37 °C), vodne vadbe in infrardečih žarkov omogoča hitro, neinvazivno in lokalizirano hujšanje ter oblikovanje telesa,« je zapisano na njihovi spletni strani, vendar poudarjajo, da ne dajejo lažnih obljub o hitri in preprosti poti do vitke linije.

V središču programov je uporaba t.i. naprave Thermoslim, v kateri poteka vodena individualna vadba ob stalni temperaturi 37 °C in pod vplivom infrardečih žarkov. V 20–25 minutah vadbe v tej napravi naj bi telo porabilo do 1.500 kcal, kar pomeni 3- do 4-krat več maščobe kot pri običajni vadbi. Nato v posebni savni s pomočjo kisikoterapije, aromaterapije, kromoterapije in vlažne atmosfere negujejo kožo. Metodo dopolnjuje vadba pod infrardečo svetlobo, s čimer se izboljša prekrvavitev in posledično tudi zmanjša celulit. Na voljo so še druge terapije, katerih izbor in število prilagodijo vsakemu posamezniku posebej. Rezultate redno kontrolirajo. Ker pa se zavedajo, da je za trajne rezultate ključen uravnotežen življenjski slog, med izvajanjem individualnega programa svetujejo tudi na področju zdrave prehrane in čustvene dinamike ter na to temo organizirajo različna predavanja in delavnice.

 

Hypoxi terapija

Tudi pri tej terapiji prisegajo na individualni pristop. »Hypoxi terapija je metoda za lokalno izgorevanje maščob na zadnjici, stegnih, trebuhu in bokih. Izgorevanje maščob in viden učinek dosežemo s kombinacijo vakuuma in gibanja,« je zapisano na spletni strani enega od studijev, ki izvaja tovrstno terapijo v Sloveniji. Gre torej za načrtno lokalizirano hujšanje na problematičnih conah. Hypoxi terapija povezuje prednosti običajnega treninga in vakuumskega delovanja. Med treningom za izgorevanje maščob deluje natančno odmerjen podtlak na kožno in maščobno tkivo na problematičnih delih telesa.

Priporočena je vadba trikrat tedensko, 12 obiskov pa sestavlja eno terapijo. V studijih tudi svetujejo o zdravi in pravilni prehrani za boljšo učinkovitost izvajanja metode.

 

Osebni trener

Za pomoč pri hujšanju se lahko obrnemo tudi na osebnega trenerja, ki naj ima ustrezno izobrazbo in izkušnje, poleg tega pa mora biti tudi dober motivator. Takšen osebni trener se resnično posveti posamezniku in samo zanj pripravi vadbeni načrt ter svetuje pri pravilni prehrani. S trenerjem se individualno dogovorimo za vadbene termine, ki jih lahko prilagajamo vsakodnevnim obveznostim, treninge pa izvajamo v najbližjem fitnes centru, lahko pa tudi doma.

Individualna vadba z osebnim trenerjem je tako prilagojena vsakemu posamezniku glede na starost, spol, zdravstveni status in njegovo trenutno pripravljenost. Po določenem času usmerjanja vadbe in prehranjevanja pa dober trener nauči posameznika, kako naj v nadaljevanju po tej poti stopa sam in dosega rezultate na dolgi rok.

 

Šola zdravega hujšanja

Bistvo Šole zdravega hujšanja, ki jo organizira Izobraževalni center Freising, je poudarjeno že v njenem nazivu. Torej se v program vključijo osebe, ki želijo na zdrav način izgubiti telesno težo ter spoznati razloge za debelost in njegove posledice. V trimesečnem programu udeleženci izboljšajo način življenja in postopoma vnesejo vanj nove, bolj zdrave navade na področju prehranjevanja in aktivnejšega preživljanja prostega časa.

Program je nastajal več let v sodelovanju z različnimi strokovnjaki s področja gibanja, medicine, zdrave prehrane, motivacije in klinične psihologije. Poleg poudarka na zdravem načinu hujšanja, doseganju ciljev na dolgi rok in ohranjanju idealne teže, pa je posebnost omenjenega programa tudi ta, da je koordinator šole hujšanja prek telefona v dnevnem stiku z vsemi udeleženci in jih tako dodatno spodbuja, beleži porabljene kalorije, spremlja športno aktivnost in pomaga z nasveti.

 

Individualno hujšanje

Poleg vseh naštetih možnosti pa obstaja tudi možnost, da se na pot hujšanja odpravimo sami ali v družbi z nekaj prijatelji. Potrebna je močna volja in stimulacija, ki pa je bolj učinkovita, če na tej poti nismo sami. Izogibati se moramo strogim dietam in težiti k temu, da spremenimo svoj življenjski slog. Shujšati se namreč da brez restriktivnih diet, pri katerih je naša glavna misel usmerjena na čas po hujšanju, ko se bomo »končno zopet lahko najedli«. Takšno razmišljanje nas ne vodi k dolgoročnim rezultatom.

Zlato pravilo je torej, da jemo več manjših obrokov dnevno, na jedilniku pa naj bosta pogosteje sadje in zelenjava. Lahko se pregrešimo s sladicami, a kljub temu naj ne predstavljajo glavnine naše prehrane, ampak zgolj dopolnilo. Izogibajmo se vmesnim slanim in sladkim prigrizkom ter preveč mastni hrani. Pijmo dovolj vode in manj sladkanih pijač.

Prav tako se moramo zavedati, da brez gibanja ni rezultatov. Izberimo si vadbo, ki nam je ljuba, gibanje pa naj postane del vsakdana. To bo veliko lažje, če v nov, bolj zdrav življenjski slog vključimo tudi ostale člane družine.

 

Upoštevajoč vse nasvete, nam bo zagotovo uspelo, a pri tem se je treba zavedati, da rezultat ne pride čez noč, a če s takšnim slogom nadaljujemo, bomo idealno težo obdržali, izgubljeni kilogrami pa se ne bodo vrnili.

 

 

Marec, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več