Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vitamin C – že dolgo ni več edini rešitelj med prehladom. Vitaminski dodatki ne morejo nadomestiti naravnih vitaminov. Če jih je preveč, škodijo organizmu. Jemljejo naj jih le bolj ogrožene skupine. To so izseki intervjuja, ki smo ga opravili s pediatrinjo s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja KC Ljubljana in svetovalko na Službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjano Mrvič, dr. med. Če imate v škatlici z zdravili shranjene vitaminske dodatke za izboljšanje počutja, zdravja, vitalnosti, če ste ravno na poti v lekarno, najprej zberite podrobne informacije vaših farmacevtov in zdravnikov. Nekaj bodo k ozaveščenosti pripomogle tudi besede strokovnjakinje Tanje Mrvič.

Sprašuje: Andreja Hergula

 

Prehlad ljudje jemljemo z levo roko. Je stanje res tako nedolžno ali se lahko razvije v kaj hujšega?

Tudi navaden prehlad se lahko zaplete, zlasti pri dojenčkih, starih manj kot leto dni. Tudi navadni virusi, ki pri odraslih povzročijo samo izcedek iz nosu, so za majhne otroke velika težava. Prizadeta so pljuča, otroci lahko nehajo dihati.

 

Mlade mamice se nenehno pogovarjajo: Naš mali ni v vrtcu, je doma, spet mu teče iz nosa in kiha, spet se je okužil v vrtcu. Se je mogoče izogniti verižnim prehladnim obolenjem v vrtcih?

Pri otrocih je največja težava ta, da otroški imunski sistem zori. Ko je otrok majhen in se prvič sreča z virusom, zboli zelo burno. Dobi visoko vročino, kašlja, smrka. Tudi če so otroci bolni 15-krat na leto, to ustreza njihovemu zorenju imunskega sistema. To še ne pomeni, da je z njihovo imunostjo karkoli narobe. Imunski sistem pri njih dozori šele z leti. Temu se ne da izogniti. Pomembno je, da v primeru otrokovih težav ustrezno ukrepamo. Otroka imejmo doma, da se iz tega ne razvije kakšna resnejša okužba. Običajno se lahko prehlad razvije v vnetje ušesa ali pljučnico. Pomembno je tudi naslednje: če ima otrok, ki hodi v vrtec, doma nekaj mesecev starega bratca ali sestrico, naj ostane doma. To je ključnega pomena. Starejši otrok prinese domov virus in dojenček je ob tem zelo ogrožen. Če  zboli, običajno pristane v bolnišnici.

 

V času prehlada radi posegamo po limonah, pomarančah, skratka po sadju z veliko vitamina C. Je v tem času to še vedno koristno, glede na vitaminsko »opustošenost« sadja in zelenjave?

Dokazano je, da vitamin C ne skrajša ali izboljša poteka prehlada. Zelenjavo in sadje je smiselno jesti, saj so tam prisotne druge koristne snovi, npr. antioksidanti. Samo zaradi samega prehlada pa vitamina C ni smiselno jesti.

 

Kaj pa je potem tisto prvo naravno hranilo, ki pomaga ob prehladu?

Pomembni so le topli napitki in počitek, saj se ob tem telo regenerira. Seveda pa tudi zniževanje telesne temperature. A tu smo spet pri zdravilih. Pri otrocih je izredno pomembno čiščenje nosu, da se ne razvije vnetje ušes.

 

Mnogi pregovorno rečejo: uživam vino, to so moji vitamini. Kako bi komentirali to izjavo?

Nasvet pij vino, pa boš bolj zdrav, ne drži. V vinu so gotovo druge koristne snovi, vino npr. izboljšuje prebavo in počutje, a to je že stvar enologije.

 

Katere skupine ljudi potrebujejo več vitaminov in mineralov kot druge?

Ena skupina so nosečnice, druga pa mlade mamice, ki dojijo in z vnosom vitaminov in mineralov obvarujejo svoje otroke, ki jih dojijo. Posebna skupina so kronični bolniki, ki imajo težave, kot so nevrološka in črevesna obolenja in pa ledvični bolniki, ker so anemični. Tam je res treba razmišljati o tem, da bi vitamine dodajali.

 

Nosečnice kot posebna skupina lahko najbrž vse potrebne vitamine in minerale dobijo v naravni obliki, če se le potrudijo …

Če le pazijo, da jedo raznovrstno prehrano. Zadnje čase pa sta popularna veganstvo in vegetarijanstvo. Za nosečnico oziroma za njen plod je to lahko nevarno. Veganstvo je v nosečnosti in pri otrocih prepovedano oz. ga odsvetujemo. Tudi ameriška akademija za pediatrijo ga odsvetuje. Vegetarijanstvo še nekako gre, vendar le z dodatki. Če bodoča mamica uživa samo zelenjavo in sadje, mora obiskati dietetika. V nasprotnem primeru ima otrok lahko kasneje resne težave, moten je lahko njegov razvoj. Priporočam, da ženske pred zanositvijo pregledajo svoj jedilnik in poskrbijo za zadosten vnos vseh snovi, če ne jejo mesa.

 

Ali moramo vitaminske dodatke kupiti v lekarni ali jih lahko kupimo kar v trgovini?

Pri nas je to deklarirano kot prehransko dopolnilo. Zelo pomembno je, da se prej informiramo. Na voljo imamo zdravnike in farmacevte. Vse tablete, med njimi tudi prehranski dodatki, ki jih zaužijemo, so lahko potencialna zdravila. Zdravila pa imajo lahko tudi stranske učinke. Tudi če pojeste preveč vitamina, se ta lahko kopiči v organizmu in imate lahko hude težave.

 

Danska raziskava je ugotovila, da naj bi vitaminski dodatki višali umrljivost (sintetični vitamin A celo za 16 %), po drugi raziskavi pa naj bi višali možnost za različne bolezni. Kako to komentirate?

To je verjetno posledica predoziranja. Zavedati se moramo, da v telo vnašamo čisti vitamin. Ni enako, če ga vnesemo s hrano. Ljudje ne vedo, kaj počnejo. Mislijo namreč, da pri prehranskih dopolnilih pač ni stranskih učinkov. Lahko se zgodi tudi medsebojno vplivanje z drugimi zdravili. Če se tega lotimo, je treba poiskati informacije pri strokovnjaku. Kar na tržnici ali spletu ni varno kupovati prehranskih dodatkov.

 

Nekateri se vitaminskih dodatkov poslužujejo, ko je v službi izredno stresno obdobje. Bi jih takrat vseeno priporočali?

Raje bi jim svetovala gibanje, ki deluje antistresno, ter svežo zelenjavo, sadje in mešano prehrano.

 

Po raziskavi naj bi bilo škodljivo že dolgoletno izpostavljanje vitaminskih dodatkov, ne nujno predoziranje …

To je zelo težko komentirati. Verjetno je posledica kopičenja v organizmu. Če je vitamin vodotopen, ga izločimo z urinom. Nekateri vitamini pa so topni v maščobah in jih telo ne more izločiti.

 

Prebiramo lahko, da nekateri vitaminski dodatki vsebujejo ogromno sladil. Kako se temu izogniti?

Preveriti je treba zlasti sirupe za majhne otroke, v sirupe dajejo sladila za izboljšanje okusa. Lahko pa so prisotna tudi barvila, na katere se otrok odzove tako, da dobi izpuščaj, alergijo. Treba je povprašati strokovno osebo in premisliti o nakupu.

 

Zakaj bi bili torej vitaminski dodatki boljši od naravnih vitaminov?

Saj niso boljši. Tablete so kot zdravila. Vsaka stvar, ki jo vneseš v organizem, je lahko problematična in ima lahko stranske učinke.

 

Ste torej bolj za naravno?

Absolutno, domača zelenjava in sadje sta nedvomno boljša, saj so tukaj  prisotne druge pomembne snovi, npr. antioksidanti, ki jih v tabletah ni. Otroci morajo čim prej začeti z uživanjem mešane hrane.

 

Ko kupujemo vitaminske dodatke in pogledamo na embalažo, nam mora pri kakšni sestavini zasvetiti rdeč alarm? Kateri dodatki so morda škodljivi?

Treba je biti pozoren na škodljive E-je, konzervanse, sladkorje, … Zdravniki ne predpisujemo prehranskih dopolnil.

 

Ali jih predšolski otroci torej sploh lahko uživajo?

Naj jedo raje mešano in naravno hrano. Dodatki so rezervirani za posebne skupine otrok, recimo za prezgodaj rojene otroke, ki imajo dokazano pomanjkanje železa ali otroke, ki imajo kronične bolezni, recimo črevesne oz. ledvične. V teh primerih se v bolnišnici pod nadzorom zdravnika oz. dietetika naredi načrt prehranjevanja in se vanj vključi prehranska dopolnila, ki otroku zagotovijo vsebnost potrebnih mineralov in vitaminov.

 

Morda primer iz vaše prakse, ko so se težave pri otroku pojavile zaradi predoziranja z vitamini oz. minerali …

Običajno so to lahko prebavne težave, bruhanje, slabost, slabo počutje. Ti otroci ne ležijo na infekcijski kliniki, temveč pridejo na pediatrično kliniko. Tam se vsako leto srečujejo tudi z otroki mamic, ki imajo pomanjkanje vitaminov v telesu, to so otroci vegetarijank. Otroci imajo krče in so anemični. Na pediatriji imajo kar nekaj izkušenj s tem. Zavedanje med starši pa je kljub vsemu večje.

 

 

Oktober, 2012

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več