Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kandida (rod Candida, najpogosteje mislimo vrsto Candida albicans) je dimorfna vrsta glive, ki se v človeškem telesu in na njem običajno nahaja v obliki kvasovk, sicer je možna tudi rast v obliki hif. Prisotna je na koži, v kožnih gubah, v ustih in tudi v črevesju ter na spolovilih. Za človeško telo predstavja komenzalni organizem, kar pomeni, da v človeškem telesu in na njem sobiva, ne da bi telesu škodil in predstavlja del normalne mikroflore človeškega telesa. Možno je, da pride do razrasti v razmerah, ki so zanjo ugodne, na primer ko je spremenjena imunska obramba ali ob spremembi normalne bakterijske telesne flore.

Avtorica: Petra Bauman

V sodelovanju z Matijem Švaganom, dr. med., specialistom otorinolaringologije, z Oddelka za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo, UKC Maribor

Kandido imamo vsi

Kandida je prisotna v ustih in na koži večine zdravih ljudi. Z njo pridemo v stik že ob rojstvu, ko iz sterilnega okolja maternice skozi porodni kanal vstopimo v svet. Matija Švagan pojasnjuje, da bi ob odvzemu brisa iz ustne sluznice na mikrobiološkem gojišču z ustreznimi metodami kandido uspeli dokazati pri večini zdravih odraslih ljudi. Zahvaljujoč drugim mikroorganizmom, predvsem bakterijam (bakterijska mikroflora), njihovo število ostaja enako.

Ustna kandidoza

V otorinolaringoloških ordinacijah se osebe z razrastom kandide v ustni votlini oglasijo redko, saj je ustna kandidoza spremljevalna bolezen imunsko oslabelih, sistemsko bolnih oseb, pogosteje se pojavi tudi pri bolnikih s sladkorno boleznijo (vsi bolniki s sladkorno boleznijo imajo oslabelo imunsko obrambo). Oralna kandidoza pomeni razrast glivic v ustni votlini, ki je lahko asimptomatska, lahko pa povzroča bolečino v ustih in žrelu.

Pojavlja se v več oblikah, v obliki belih skupkov ali madežev v ustni votlini in žrelu (akutna psevdomembranozna kandidoza ‒ sor), v obliki intenzivnejše rdeče sluznice ustne votline in žrela (eritematozna kandidoza), v obliki belih oblog v ustni votlini (kandidozna levkoplakija), redkeje so prisotne ostale bolike bolezni. Za ustno kandidozo je značilno, da se pojavlja ob spremenjenem mikro okolju v ustni votlini in spremenjeni imunosti.

Dejavniki, ki pripomorejo k razrastu kandide v ustni votlini, so jemanje sistemskih antibiotikov (spremenijo bakterijsko floro, ker uničijo bakterije, ne pa tudi glivic), jemanje kortikosteroidov (neposredno vplivajo na imunsko obrambo), kajenje, zmanjšano izločanje sline (zaradi zdravil, dehidracije), pogostejša je pri diabetikih, ki imajo splošno slabšo imunsko obrambo.

Sor se lahko pojavi pri dojenčkih in majhnih otrocih, saj v zgodnjem življenjskem obdobju prebolevajo številne virusne in bakterijske okužbe, vendar samo belkasto obložen jezik brez pridruženih simptomov po besedah Matije Švagana še ne pomeni glivičnega obolenja.

Resen problem

Kandida lahko postane resen problem pri bolnikih, ki prestajajo kemoterapijo in obsevanje, pri osebah z okužbo HIV, pri bolnikih na intenzivni negi, pri osebah s slabo nego ustne votline (proteze) in nepokretnih ljudeh v domovih za ostarele (dehidracija). Pri bolnikih z rakom in drugih boleznih zaradi oslabljenega imunskega sistema se lahko kandida razširi tudi na druge dele telesa. V krvi je kandida prisotna le v izjemnih primerih pri zelo ogroženih bolnikih (recimo pri presaditvi kostnega mozga). Takrat govorimo o invazivni obliki mikoze (mikotična sepsa), ki predstavlja resno življenje ogrožajočo bolezen.

Kdaj k zdravniku?

Torej – če imamo bel jezik po denimo preboleli gripi, to ni znak za alarm. Odreagirati  moramo, če se pojavi katera od prej omenjenih oblik bolezni in ta vztraja več dni ali tednov, predvsem če spadamo v ogroženo populacijo. Težave lahko v večini primerov odpravimo sami z dosledno ustno higieno in zadostnim uživanjem tekočin. Zelo redko se zgodi, da zaradi plitkih razjed, ki se nahajajo pod oblogami, priteče tudi manjša količina kri. Možno je tudi, da se bo ob tem pojavila pekoča bolečina.

Pekoča bolečina v ustih pa najpogosteje ni povezana z glivicami. Sindrom pekočih ust, imenovan tudi sindrom pekočega jezika, je obolenje, ki je pri neogroženi populaciji bolj verjetno kot kandidoza. Samega mehanizma ne razumemo popolnoma, najverjetneje pa gre za nevropatsko obolenje, kar pomeni, da naši živčni končiči napačno dojemajo določene senzacije (sladko, kislo, vroče, mrzlo), bolečino lahko čutimo tudi brez posebnega ali dokazljivega vzroka. Predlagani vzroki so lahko endokrinološki, imunološki, tudi prehrambeni (pomanjkanje vitaminov iz skupine B) in nevropsihiatrični. Sindrom pekočih ust običajno zdravimo glede na vzrok, čeprav je uspešnost zdravljenja težko vrednotiti.

Belo obložen jezik, predvsem v zadnjem delu, je lahko posledica povečane kisline oz. refluksne bolezni, ko se želodčna kislina vrača v požiralnik in žrelo. Težave zaradi refluksa se v ustni votlini pojavljajo redko, pogosteje sta prizadeti grlo in žrelo.

Zdravljenje

Osnovno zdravilo proti kandidozi je učinkovina flukonazol (antimikotik), ki jo prejmemo v obliki tablet ali gela. Kot podporno zdravljenje lahko uporabimo ustno vodo z vsebnostjo antiseptika.

Kandida in hrana

Z uravnoteženo hrano lahko zmanjšamo možnost za razrast glivic. Naravni probiotiki (jogurt, kefir) lahko uravnovesijo mikrofloro, kar prepreči razrast kandide v ustni votlini. Pomembno je tudi zadostno uživanje tekočin.

Domača lekarna

Zdravljenje kandide redko zahteva zdravila, ki jih predpiše zdravnik. Največ bomo naredili z uživanjem uravnovešene prehrane, kar bo hkrati prispevalo k boljšemu počutju, posledično pa tudi onemogočilo razrast kandide. Tudi pogostejši obisk zobozdravnika ne bo odveč, saj nam bo natančen strokovni vpogled v ustno votlino povedal, ali dovolj temeljito in na pravi način skrbimo za ustno higieno.

Med domačimi zdravili za zdravljenje kandide poznamo izpiranje ustne votline s sodo bikarbono, jabolčnim kisom, ognjičevim čajem, olivnim oljem ali sokom aloe vere, za kar pa, ker gre za domača zdravila, empiričnih dokazov ni.

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več