Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Siva mrena ali katarakta, pri kateri očesna leča postane motna, kar povzroča slabši vid, je zelo pogosta očesna bolezen. Velja za starostno spremembo, saj jo ima že skoraj vsaka druga oseba, starejša od 75 let, in 70 % starejših od 85 let; devet od desetih primerov bolezni je pogojenih s starostjo. Vendar se lahko pojavi že pred 50. letom, saj jo povzročajo tudi drugi dejavniki, kot so npr. poškodba oči, očesna vnetja, sladkorna bolezen, dolgoletna izpostavljenost UV-žarkom, kajenje ipd. O tej očesni bolezni in njenem zdravljenju smo se pogovarjali z doc. dr. Natašo Vidovič Valentinčič, dr. med., specialistko oftalmologinjo z Očesne klinike, UKC Ljubljana.

Avtorica: Tanja Pihlar

Kako nastane siva mrena in kateri dejavniki jo povzročajo?

Siva mrena nastane z motnjavo, se pravi z izgubo prosojnosti očesne leče. Običajno si ljudje predstavljajo, da pri tej bolezni zraste nekaj novega na očesu, vendar to nikakor ne drži. Če namreč presvetlimo očesno lečo, ni več prosojna, ampak postane v celoti siva, lahko tudi bela, rumenorjava. Praviloma nastane na obeh očesih, razen v primeru, ko se razvije kot posledica poškodbe očesa ali očesnega vnetja.

Najpogosteje se pojavlja pri starejših ljudeh; ima jo večina starostnikov, saj gre za degenerativno spremembo in je tako rekoč normalna posledica staranja. Razvije pa se lahko tudi že prej, pred 50. letom, odkrili smo jo tudi že pri mladih ljudeh. Nastane lahko kot posledica neposredne poškodbe oči, očesnih vnetij, uporabe določenih zdravil pri zdravljenju kroničnih bolezni, kot so kortikosteroidi, ipd.

Kako odkrivamo in zdravimo sivo mreno pri majhnih otrocih?

Siva mrena se lahko pojavi že pri novorojenčkih na enem ali obeh očesih – to je tako imenovana kongenitalna (prirojena) siva mrena. Je posledica druge, širše patologije, lahko intrauterine okužbe med nosečnostjo – če se npr. nosečnica okuži z virusom rdečk, ki povzroča še druge težave. Povzročajo jo tudi drugi virusi in bakterije, za katere nosečnice sploh ne vedo, da so jih prebolele. Po navadi jo odkrije pediater na prvem sistematskem pregledu, ko presvetli otrokove zenice. Opazijo jo lahko tudi starši; če otrok slabo vidi in slabo fiksira oči, ima lahko obojestransko sivo mreno; pri enostranski pa ni enakega odseva v otrokovih očesih – v enem očesu je odsev rdeč, v drugem pa ga ni.

Sivo mreno pri novorojenčkih operiramo tako kot pri odraslih. Vendar je takšna operacija zahtevna, možnih je tudi več zapletov kot pri operaciji starostne sive mrene.

Kako se razvija siva mrena? Kakšni so simptomi v zgodnji in pozni fazi bolezni?

V zgodnji fazi bolezni bolniki slabše vidijo, zlasti pri slabi svetlobi, barve so kot izprane; tisti, ki veliko berejo ali delajo za računalnikom, po navadi prej opazijo, da je vid slabši, saj bližinsko delo praviloma zahteva natančnejši vid. Poleg tega se bolnikom s sivo mreno blešči ob svetlobi, imajo zamegljen vid v celotnem vidnem polju (pri sivi mreni ne izpade en del vidnega polja, kot je to pri odstopu mrežnice). Nekateri takšne simptome prepoznajo prej; drugi, še zlasti tisti, ki ne opravljajo dela od blizu, ki bi zahtevalo natančen vid, običajno pozneje opazijo, da slabše vidijo. Pri zelo napredovali bolezni bolnik izgubi vid, vendar je to danes zelo redko. Včasih zelo napredovalo sivo mreno vidimo pri zapuščenih, tudi starejših osebah, pri čemer vzroki za takšno stanje niso le bolezenski, ampak tudi socialni ipd.

Kako zdravimo sivo mreno? Kdaj se priporoča operacija?

Sive mrene ne zdravimo z zdravili; bolnik lahko uporablja različne kapljice in pripravke, vendar ti niso učinkoviti. Učinkovita je zgolj operacija. Operacija sive mrene je eden najpogosteje izvajanih operativnih posegov v sodobni medicini v razvitem svetu. V zadnjih desetih, petnajstih letih je medicina tako napredovala, da je poseg kratek in poteka pod mikroskopom; če so sicer oči zdrave in je slabši vid povzročila zgolj siva mrena, je vidna ostrina po operaciji zelo dobra. Pred desetletji so z operativnim posegom čakali, da je siva mrena »dozorela« in postala zelo gosta; danes se odločamo zanj že prej, ko bolnik še dokaj zadovoljivo vidi. Vendar naj pripomnim, da je operacija sive mrene tako kot vsak drug poseg v telo tvegana in lahko pride do zapletov po operaciji, kot so okužbe in krvavitev. Hujši zapleti se pojavijo pri enem od tisoč bolnikov, pri enem od sto bolnikov pride do zapletov, ki potrebujejo še dodaten poseg.

Kako siva mrena vpliva na vozniške sposobnosti?

To je odvisno od napredovanja bolezni. Po zakonodaji vozniško dovoljenje velja do 70. leta (po stari zakonodaji do 80. leta), ne da bi ljudje pred to starostjo svoje vozniške sposobnosti preverjali pri zdravniku, tudi pri oftalmologu. Če se sami ne odločijo za pregled vidne ostrine, je to lahko problematično. Na začetku bolezni je vid oslabljen v slabših svetlobnih pogojih, v dežju in snegu, slabše je tudi prepoznavanje kontrastov. V poznejši fazi bolezni se zmanjša tudi vidna ostrina – prometni znak, ki smo ga prej videli na oddaljenosti desetih metrov, lahko zdaj vidimo šele, ko smo od njega oddaljeni meter ali dva.

Ali je mogoče kako preprečiti nastanek te bolezni oziroma omiliti njen razvoj?

Vsekakor je priporočljivo, da se ne izpostavljamo sončnim žarkom in nosimo sončna očala z UV-zaščito, še zlasti ko smo na morju in v hribih. Siva mrena se lahko prej razvije pri kadilcih, povzročajo jo tudi nekatera bolezenska stanja, kot so presnovne bolezni. Razvoja sive mrene v starosti ni mogoče preprečiti, saj je to naraven proces staranja.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več