Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Masaža je eden najstarejših in tudi najučinkovitejših načinov za doseganje sprostitve, dobrega počutja in tudi za pridobivanje oziroma utrjevanje zdravja. Preden se zanjo odločite, pa morate najprej ugotoviti – v primeru kakršnegakoli dvoma se posvetujte z osebnim zdravnikom –, kaj želite z njo doseči, in se nato prepustiti veščim rokam maserja/maserke v masažnem salonu ali studiu, v enem od pri nas vse bolj razširjenih wellness centrih oziroma centrih dobrega počutja, pa tudi v zdraviliščih. In nenazadnje: s pravilnimi napotki in z nekaj vaje se lahko tudi sami naučite najosnovnejših tehnik samomasaže posameznih delov telesa.

Avtor: N. V.

 

Vrste masaž

Razvrstitve posameznih vrst masaž so različne, v grobem pa bi ročne masaže lahko razvrstili na klasične in terapevtske masaže (v ta sklop bi spadale tudi protibolečinske masaže, npr. za lajšanje bolečin pri revmatičnih obolenjih, močnih glavobolih, …) ter refleksoterapijo.

 

Ponudba različnih vrst ročnih masaž se je v zadnjih letih pri nas zelo razširila, saj poleg masaže obraza, ki jo nudi vsak kozmetični salon, lahko izbiramo med različnimi oblikami klasične masaže, vse bolj popularne pa postajajo tudi masaže s pridihom tradicionalne kitajske medicine oziroma azijskih filozofij: shiatsu masaža ali masaža s pritiskom na akupresurne točke, tajska masaža, ajurvedska masaža, … Masaže so lahko kombinirane tudi z različnimi toplimi zelišči oziroma z aromaterapijo.

 

Terapevtske masaže so namenjene odpravljanju funkcionalnih okvar oziroma poškodb gibalnega aparata (mišice, vezi, kite) ter tretiranju hrbteničnega predela in mišic, ki potekajo vzdolž nje.

 

Posebno vrsto masaže predstavlja tako imenovana refleksoterapija, ki je zasnovana na že dolgo znanem spoznanju, da ima vsak del telesa oziroma telesni organ določeno točko na stopalih, delno tudi na nartu in gležnju. S pritiskom teh natančno določenih točk lahko olajšamo težave, povezane z določenim delom telesa, masaža pa že sama po sebi deluje tudi sprostilno.

 

Prvič na masažo

Čeprav je masaža dokazano koristna, se ob že omenjenem upoštevanju morebitnih zdravstvenih kontraindikacij v vsakodnevnih pogovorih še vedno odkrije presenetljivo mnogo ljudi, ki se nikakor ne morejo odločiti za ta korak iz navidez banalnega, a človeško popolnoma razumljivega razloga – zaradi sramu. Tabu golega ali le minimalno oblečenega človeka, ki se dobesedno preda v roke neznani osebi, maserju/maserki, je ob dejstvu, da predstavlja dotik kot osnovni princip masaže enega najobčutljivejših posegov v sfero človekove intimnosti, to za marsikoga tako veliko oviro, da se dobrodejnemu učinku masaže raje odpove, kot da bi razumsko premagal negotovost ali celo fizični odpor pred neznanim in neznancem. Te dileme mora najprej razčistiti vsak sam s sabo ali pa v pogovoru z osebo, ki ji zaupa – lahko je to prav osebni zdravnik. In ker se prvič ljudje večinoma odločajo za klasično masažo, še poglavitne usmeritve, da bo obisk res v veselje.

 

Za vrsto klasične masaže se odločite že ob naročanju v izbranem masažnem salonu ali studiu (masaža celega telesa, masaža dela telesa, …), torej je vaša naloga ob vstopu v prijetno ogret in diskretno osvetljen prostor, ki ga napolnjujejo blagi vonji in pritajena glasba le še, da pred začetkom tretmaja maserja/maserko opozorite na morebitne občutljive točke ali predele (morebitne zabrazgotinjene ali kako drugače občutljive predele po kakšni bolezni, operaciji ali poškodbi) in na to, kakšne vrste masažo si sploh želite: zelo nežno, srednje močno ali močnejšo. Zaradi pomanjkanja izkušenj je priporočljivo, da se za začetek odločite za blažjo, nežnejšo varianto, med samo masažo pa vsekakor smete izraziti željo, da maser/maserka moč gibov tudi okrepi, če se vam zdi, da bi vam to ustrezalo.

 

Različni pristopi pomenijo tudi različno odzivanje telesa na maserjeve gibe; počasni, nežni gibi sprostijo, pomirjajo, marsikoga celo uspavajo, medtem ko bolj energični pospešijo krvni obtok in delovanje srca. Ne glede na pristop, pa si je po končanem tretmaju treba vzeti čas za mirovanje in počitek, da se telo postopoma spravi v svoje običajno delovanje.

 

O masažnih tehnikah

Masažnih tehnik je veliko, izbira pa je odvisna od tega, kakšen učinek želimo doseči z masažo. Tudi pri najbolj klasičnih prijemih masaže, kamor spadajo gnetenje, potezanje, stresanje, pritiskanje ali udarjanje, učinek masaže ni odvisen v prvi vrsti od maserjeve fizične moči, ampak od natančnih, z znanjem pridobljenim in z izkušnjami izurjenih gibov, kjer sama fizična moč nikakor ni in ne sme biti na prvem mestu. Pravzaprav je glajenje, s celo dlanjo, nato s palcem ali s členki prstov, tista tehnika, ki se ji pri klasičnih masažah večina najraje prepusti. Enakomerno ritmično premikanje rok ali pa njihovo krožno gibanje na začetku klasične masaže enakomerno porazdeli po koži olje, ki omogoča prijetno drsenje rok, hkrati pa učinkuje sproščujoče tako na napetost mišic kot na splošno počutje.

 

Kdaj ne smete na masažo?

Vsekakor v primeru, ko bi vam to odsvetoval osebni zdravnik, in če imate zvišano telesno temperaturo, katero od infekcijskih bolezni oziroma vnetje ali kakršnokoli infekcijo kože.

 

Sam svoj maser

Ni neizvedljivo, če se projekta lotite premišljeno in natančno. Čeprav ima ročna masaža vrsto prednosti pred drugimi možnostmi, je priročen način predvsem za sprostitev, premagovanje napetosti in stresa tudi uporaba masažnega stola. Na trgu jih je več vrst in različnih modelov, njihova prednost je predvsem ta, da ga lahko uporabljamo kadarkoli se za to odločimo in to v prijetnem okolju svojega doma.

 

Pa še ena možnost vam je na voljo, bodisi da jo boste izkoristili zase ali za svoje bližnje. Osnov tako klasične kot tudi kakšne druge vrste masaže se lahko naučite na enem od tečajev v organizaciji in izvedbi masažnih studiev. Sami si sicer ne boste mogli zmasirati hrbta, a če se odločite za to možnost in boste pouku in vajam sledili vestno in pozorno, boste presenečeni, kako dobro si lahko zmasirate na primer roke, ramena in dlani, obraz in vrat, noge in stopala ter celo predel prsi in trebuh. Pa še zdoma vam ne bo treba.

 

 

Januar, 2009

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več