Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Jesen je čas pobiranja plodov in pridelkov in tudi čas novih začetkov. Zakaj ne bi bil to še čas naše jesenske prenove, »popravkov« tistega, kar smo morda poleti zanemarili? Lahko začnemo kar na vrhu glave, pri laseh.

Najbolje je začeti doma

Morda se frizerski mojstri ne bodo strinjali, a preden si omislimo prenovljen jesenski videz z novo pričesko, si privoščimo in naredimo v prijaznem okolju doma hranilno podlago zanjo.

Verjetno znamo izbrati pravi šampon in druge dodatke oziroma negovalne proizvode, ki najbolj ustrezajo kakovosti in strukturi naših las. Za spremembo pa lahko poskusimo tudi drugačne in uporabimo čim bolj naravne proizvode. Ob koncu tedna, ko nimamo posebnega načrta, si lahko lase že v petek popoldne ali zvečer najprej temeljito prekrtačimo, nato dobro umijemo, na lasišče nanesemo hranilno oblogo ter dobro premasiramo, speremo in lase posušimo na zraku brez fena.

Tudi »brez frizure«, kot se reče, lahko mirno postorimo domača opravila, se odpravimo po nakupih, na tržnico in na kavo s prijatelji. Če so naši lasje kratki, to tako ali tako ne predstavlja posebne težave, daljše ali celo dolge lase (ki najpogosteje in najbolj očitno kažejo posledice učinkov sonca, vetra, vode, pretiranega barvanja ali uporabe ne dovolj kakovostnih proizvodov za vsakodnevno nego) pa lahko skrijemo pod domiselno, rahlo zavezano ruto ali drugo pokrivalo.

Bodimo nekoliko bolj zahtevni, radovedni in pogumni

Ni nujno, da so že pripravljeni proizvodi za higieno in nego las vedno tudi najboljši. Posebej ljudje z izrazito tankimi, krhkimi, izsušenimi lasmi, pa tudi tisti, ki se ubadajo s povsem nasprotno težavo – z mastnim lasiščem – naj poskusijo, ali niso nemara proizvodi narave še vedno enako učinkoviti, kot so bili nekoč.

Suhi ter krhki lasje

Suhi ter krhki lasje potrebujejo predvsem veliko vlage in hranilnih snovi, katere zagotovimo z oblogami, ki jih lahko pripravimo tudi sami:

  • Oblogo iz nekaj žlic ricinusovega olja, v katerega vmešamo rumenjak, enakomerno porazdelimo po umitih laseh, jo rahlo vmasiramo, pokrijemo s folijo in pustimo delovati vsaj dobri dve uri. Lase nato temeljito operemo z zelo blagim šamponom.
  • Podobno učinkovito je tudi orehovo olje, ki ne potrebuje dodatka rumenjaka.

Mastni lasje

Eden najstarejših znanih receptov za osnovno nego/umivanje mastnih las je naslednji:

  • V skodelico ruma dobro vmešamo dva jajčna rumenjaka, zmes nanesemo na lase, pustimo delovati vsaj petnajst minut, nato lase speremo.

Za dobro prehranjenost lasišča lahko ne glede na vrsto las in njihovo kakovost uporabimo tako laneno olje kot tudi olje koruznih kalčkov ter olivno in mandljevo olje. Če eno od njih uporabljamo enkrat na teden, bo rezultat kaj kmalu opazen. Olje vtremo v lasišče, pokrijemo s folijo, pustimo, da deluje kakšno uro, nato pa lase umijemo z blagim šamponom.

Nekateri uporabljajo tudi mešanico mandljevega, olivnega, ricinusovega in orehovega olja v enakem razmerju, ki jo vtrejo v lasišče zvečer pred spanjem, glavo ovijejo v mehko brisačo, lase pa zjutraj umijejo z blagim šamponom.

Proti prekomernemu izpadanju las si lahko pomagamo s kar nekaj rastlinami, ki so ob dovolj dosledni uporabi tudi učinkovite. Med najbolj cenjenimi sta rožmarin in kopriva.

  • Pest rožmarina (svežega ali posušenega), ki vre v litru vode približno pol ure, precedimo in ohladimo, tekočino vtremo v lasišče in pustimo delovati vsaj deset minut, nato speremo z blagim šamponom. Priporočljivo je, da tako negujemo lase vsaj enkrat na teden.
  • Ena čajna skodelica posušenih kopriv naj vre v litru vode dobre pol ure, precejeno in ohlajeno tekočino pa prav tako vmasiramo v lasišče in po petnajstih minutah enostavno speremo, brez šamponiranja. Postopka se poslužujmo vsaj enkrat na teden, še bolje dvakrat.

Kaj še koristi lasem?

Lase hranimo tudi od znotraj – z zdravo hrano, ki vsebuje veliko vitaminov. Že od nekdaj pa velja, da lasem zelo koristi kvas.

In ne pozabimo: strokovnjaki, ki se znajo izražati nekoliko bolj poetično, pravijo, da so lasje čudovito smiselno zgrajeni, a žal je njihova življenjska doba kratka: le od pol leta do štirih let žive, potem odmrejo in izpadejo. Mladim odmre tako na dan okoli 30 do 50 las, z leti se to število viša in pri starejših osebah se številka približa že skoraj stotici. Je že res, da se lasje sproti tudi obnavljajo, da relativno hitro rastejo – vsaj v povprečju, a sposobnost obnavljanja »naglavnega okrasja« z leti opeša, podobno kot druge vitalne funkcije. Naredimo torej vsak dan nekaj za to, da bomo ohranili lase zdrave in lepe.

 

 

Ne spreglejte

Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več
O multipli sklerozi vemo malo. In to nas navdaja s tesnobo in strahom. Težko si verjetno predstavljamo, kakšna čustva preplavljajo
Preberi več
Sladkorna bolezen je postala globalna epidemija. Število oseb z ugotovljeno sladkorno boleznijo nenehno narašča. V Sloveniji je leta 2020 število
Preberi več
Najpogostejši simptomi menopavze so vročinski oblivi, nočno potenje, pospešeno ali nepravilno bitje srca, nespečnost, depresija, razdražljivost, anksioznost, fizična in psihična
Preberi več
Zdravje je naše največje bogastvo. Če nimamo zdravja, potem nimamo ničesar. Velikokrat se niti ne zavedamo, kako pomembno je, in
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen. To pomeni, da pri tej bolezni v določenih delih možganov prihaja do postopnega
Preberi več