Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Večina ljudi, še zlasti žensk, sanjari o sanjski postavi brez odvečnih kilogramov, ki jo zapovedujejo današnje modne revije in oglasi, v kratkem času in brez truda pa obljubljajo številni bolj ali manj čudežni pripravki za izgubo telesne teže. Hujšanje z luno, zelenim čajem, s kisom, po krvni skupini, s sadjem, po Montignacu, z zeliščnimi tabletami, žvečilnimi gumiji, javorjevim sirupom, ločevanjem živil itd.

Sleherna dieta bo neuspešna, če ne bomo prisluhnili svojemu telesu in jedli takrat, ko smo lačni, ne pa iz navade, ker smo čustveno prazni, zaradi družbe ali dolgčasa. Vzemimo si čas za okusen in zdrav obrok, naučimo se jesti počasi in hrano temeljito prežvečimo.

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm., Lekarna Ljubljana

Zdrav način prehranjevanja

Hujšanje po Montignacu je pravzaprav drugo ime za izbiro zdravega načina prehranjevanja, ko se navadimo uživati v ne presladkih živilih in iz prehrane v veliki meri izločimo ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom (npr. sladkor in krompir). Glikemični indeks je pokazatelj, kako hrana vpliva na izločanje inzulina. Če se nivo krvnega sladkorja preveč poviša, trebušna slinavka izloča več inzulina, ki znižuje količino krvnega sladkorja, odvečni sladkor pa spreminja v trigliceride, kateri se nato kopičijo v maščobnih celicah.

Ne le da se redimo, po takih živilih smo tudi brez energije in hitro postanemo lačni. Treba je torej poskrbeti za čim bolj konstantno raven sladkorja v krvi. Poleg tega je dobro, da beljakovin in ogljikovih hidratov ne uživamo hkrati, pač pa raje z zelenjavnimi prilogami, in da sadja ne jemo skupaj z ostalo hrano.

Pripravki za hujšanje

Pripravki za hujšanje delujejo po različnih mehanizmih. Nekateri zmanjšujejo apetit, drugi preprečujejo absorpcijo določenega deleža maščob iz hrane, tretji pripomorejo k hitrejši razgradnji maščob. Pomembno je, da med njimi izberemo takšnega, ki ustreza našim prehranjevalnim navadam, saj bo le-ta najboljša začetna spodbuda pri spreminjanju teh navad in vključevanju športa v naše življenje, nikakor pa ne sme biti edino sredstvo, na katerega se zanašamo med hujšanjem.

Naš organizem se je v dolgih tisočletjih evolucije prilagodil na malo hrane in veliko gibanja. Današnja doba pa je doba preobilja hrane in izrednega pomanjkanja gibanja. Bližnjica, ki bi jo radi ubrali, je jemanje pripravkov za hujšanje in številnih prehranskih dopolnil. Žal pa se ta pot bolj slabo obnese. Sovražniki našega zdravja, zlasti v velikih količinah, pa so poleg alkohola in cigaret tudi gazirane pijače, sladkor, sol, hitra hrana in bel kruh.

Prevelik apetit

Če imamo težave s prevelikim apetitom, nam bodo v pomoč pripravki iz pinjol korejskega bora, ki vsebujejo hladno stiskano olje semen. Zavirajo apetit, zmanjšujejo nenehno željo po prigrizkih, upočasnijo praznjenje želodca in povečajo občutek sitosti. Tako bomo brez stradanja omejili število zaužitih kalorij in izboljšali presnovo maščob.

V pripravkih je najpomembnejša aktivna učinkovina t.i. pinolenska kislina, nenasičena omega-6 kislina, ki poveča sproščanje dveh hormonov, holecistokina in glukagonu podobnega peptida-1, ki zavirata lakoto. Pripravki so na voljo v obliki kapsul (pinno thin) ali vrečk (apetito stop), najbolje pa delujejo, če jih zaužijemo eno uro pred predvidenim obrokom.

Enostavni ogljikovi hidrati

Kakor je v prehrani dobro omejiti vnos enostavnih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, je pomembno, da omejimo tudi vnos maščob, ki so hrana z najvišjo vsebnostjo kalorij. Za pomoč pri izločanju določenega deleža maščob iz zaužite hrane nam je lahko učinkovina pod imenom orlistat, ki jo lahko dobimo brez recepta (alli) ali pa nam jo zdravnik predpiše na recept (xenical). Oba pripravka se razlikujeta po vsebnosti učinkovine, prvi vsebuje polovično količino odmerka v drugem.

Zdravilo deluje na prebavne encime, ki razgrajujejo maščobe, posledično se neabsorbirana maščoba nespremenjena izloči z blatom. Hkrati z jemanjem pripravka, ki vsebuje orlistat, se je treba držati diete z zmanjšanim vnosom maščob, sicer se pojavljajo moteči neželeni učinki, kot so mastno, oljnato blato, vetrovi in oljni madeži na perilu. Učinkovina orlistat lahko tvori medsebojne interakcije s ciklosporinom (zdravilo za preprečevanje zavrnitvenih reakcij pri bolnikih s presajenimi organi), z zdravili proti strjevanju krvi in z nekaterimi zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni (akarboza), zato je sočasna uporaba pripravkov iz orlistata med zdravljenjem z njimi kontraindicirana.

oblikovanje postave

Nekateri ljudje, ki želijo oblikovati svojo postavo, prisegajo na hitozan, polisaharid, pridobljen iz oklepov lupinarjev, najpogosteje rakov in školjk (npr. hitin-C in nutrilab chitosan). Hitozan veže maščobe, ki jih zaužijemo s hrano, tako da se te ne razgradijo in se nespremenjene izločijo iz organizma, medtem ko ne odstranjuje maščob, ki so že prisotne v telesnih tkivih. Njegova uporaba je odsvetovana pri ljudeh, ki so alergični na školjke in druge lupinarje. Ker se poleg maščob z uživanjem hitozana iz telesa izločijo tudi v maščobah topni vitamini, je odsvetovano neprekinjeno jemanje hitozana več kot 8 tednov zapored.

Na podoben način kot hitozan deluje naravna vlaknina poliglukozamin (formoline L112) z visoko vsebnostjo vezave maščob. Zaradi nabrekanja vlaknin ustvarja občutek sitosti po jedi, hkrati pa znižuje tudi nivo skupnega in LDL holesterola. Pri t.i. raztapljanju maščobe in oblikovanju telesa so lahko v pomoč pripravki, ki vsebujejo konjugirano linolno kislino (CLA). Ti pripravki pospešijo razgradnjo maščob iz maščobnih zalog in ohranjajo mišično maso (na voljo kapsule tonalin CLA, ultra diet CLA, natur slim).

Zanimivosti

Pri uživanju hitozana ima pomembno vlogo vitamin C, saj poveča njegovo sposobnost absorpcije maščob in holesterola. Tablete oz. kapsule zaužijemo približno pol ure pred obrokom z večjo količino vode ali soka. V nekaterih pripravkih je hitozanu dodan tudi L-karnitin, ki pomaga pri izgorevanju telesnih maščob, saj v kombinaciji s telesno vadbo pospešuje njihovo razgradnjo (npr. pripravek hafesan hitozan + L-karnitin).

Zaradi preprečene absorpcije deleža maščob iz hrane se med zdravljenjem z orlistatom v nezadostni meri absorbirajo tudi v maščobah topni vitamini (A, D, E in K), zato je priporočljivo, da bolniki zagotovijo dodaten vnos vitaminov, ki pa naj ga ne vzamejo sočasno z odmerkom zdravila.

“Naš organizem se je v dolgih tisočletjih evolucije prilagodil na malo hrane in veliko gibanja.”

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več