Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Vitamin D je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Bolniki, ki se zdravijo z zdravili proti osteoporozi, si morajo za optimalno zdravljenje nujno zagotoviti dovolj vitamina D, saj ta zagotavlja vsrkavanje kalcija iz črevesja. Zaradi novih spoznanj o pomenu vitamina D je Nacionalna fundacija za osteoporozo iz ZDA lani prenovila smernice za priporočeni vnos pri odraslih, starejših od 50 let. V skladu z ameriškimi smernicami so se spremenila tudi evropska priporočila.

Avtor: K.Novak

 

Nova priporočila za vnos vitamina D

Kot je povedal prof. dr. Janez Preželj, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Kliničnega centra v Ljubljani, za zdravljenje osteoporoze po novem tudi zdravniki v Evropi priporočajo dnevni vnos vsaj 800 enot vitamina D, namesto prejšnjih 400. Novi priporočeni vnos vitamina D je določen ne glede na izpostavljenost soncu, letni čas ali uporabo multivitaminskih pripravkov.

Izreden pomen vitamina D

Spremenjene smernice so plod ugotovitve, da je vitamin D mnogo pomembnejši, kot so prej mislili. V zadnjem času so odkrili, da vitamin D pomembno vpliva tudi na razvoj, delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken. Poleg tega je pomemben tudi za delovanje imunskega sistema, saj preprečuje razvoj avtoimunskih bolezni in veča odpornost proti okužbam, zmanjšuje arterijski tlak in pojavnost nekaterih vrst raka. Ugotovili so, da tisti, ki imajo več vitamina D v krvi, redkeje zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2 in za srčno-žilnimi boleznimi, kot tisti, ki ga imajo manj. Vitamin D je torej ključnega pomen za ohranjanje zdravja v širšem pomenu.

Dovolj vitamina D – manj padcev in zlomov

V starosti so padci vse pogostejši. Med starejšimi od 65 let doživi padec 30 % ljudi, po 80. letu pa že kar polovica. Pri 10 % padcev pride do zloma, zato je treba padce preprečevati. Raziskave so pokazale, da se z nadomeščanjem vitamina D v odmerku 800 enot dnevno število padcev v starejši populaciji zmanjša v povprečju za 20 %, kar gre pripisati večji mišični moči. Z dodajanjem 800 enot vitamina D na dan so tudi uspešno zmanjšali pojavnost zlomov, ne glede na to, ali so bolniki prejemali dodatke kalcija ali ne.

Kombinacija zdravila in vitamina D

Ker s hrano ne zaužijemo dovolj vitamina D, je njegovo dodajanje za bolnice z osteoporozo zelo pomembno. Dodatke vitamina D lahko jemljemo enkrat tedensko, tako da skupaj zaužijemo sedem dnevnih odmerkov, kar je povsem enakovredno vsakodnevnemu jemanju. »To vedenje so uporabili proizvajalci zdravila za osteoporozo, ki so izdelali kombinacijo učinkovitega zdravila in enotedenskega odmerka vitamina D. Novo zdravilo (fosavance 5.600) ima enkrat več vitamina D kot prejšnje kombinirano zdravilo. Kombinacija zdravila in ustrezne količine vitamina D v enem pripravku bolniku olajša zdravljenje, poveča njegovo sodelovanje in tako izboljša učinke zdravljenja,« je prepričana doc. dr. Marija Pfeifer, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Kliničnega centra v Ljubljani.

 

Julij, 2008

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja