Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
vnetje ledvic in mehurja

Vnetja sečil, torej mehurja in ledvic, so izredno pogosta oblika vnetij, ki prizadenejo ljudi vseh starosti – tako pogosto, da naj bi se skoraj šestino vseh antibiotikov predpisovalo prav za zdravljenje tovrstnih okužb. Do njih prihaja, ko mikroorganizmi vstopijo v sečila, kjer se razmnožijo in povzročijo vnetja, ki večinoma niso zelo nevarna, so pa precej neprijetna.

Dobra novica je, da si lahko ob prvih simptomih pomagamo tudi sami, in sicer s pitjem izdatnih količin vode ter nekaterimi zeliščnimi čaji in sadnimi sokovi.

Katera so najpogostejša vnetja, kako do njih pride, kateri znaki jih izdajajo in kakšno zdravljenje pride v poštev, nam je zaupala doc. dr. Jelka Lindič, dr. med., zaposlena na Kliničnem centru v Ljubljani na Kliničnem oddelku za nefrologijo.

Avtor: Anja Kuhar

Vnetja in okužbe ledvic so med ljudmi precej pogosta. S katerimi se v okviru vaše prakse srečujete najpogosteje in koga najpogosteje prizadenejo?

Vnetja sečil so najpogostejša pri ženskah v rodnem obdobju. Bolnice večinoma zbolevajo zaradi vnetja sečnega mehurja, ki mu strokovno rečemo akutni cistitis, redkeje pa zaradi vnetja ledvic, kar imenujemo akutni pielonefritis. Pri moških so okužbe sečil redkejše, večinoma pa zbolevajo starejši moški zaradi akutnega vnetja prostate, ki mu rečemo prostatitis.

Tako vnetje ledvic kot vnetje prostate sta hudi okužbi in zahtevata takojšnjo zdravniško pomoč, medtem ko se cistitis pri polovici žensk lahko pozdravi samo z večjim pitjem tekočine. V našo nefrološko ambulanto najpogosteje prihajajo ženske, ki se jim okužbe sečnega mehurja pogosto ponavljajo.

Kateri so tisti simptomi, ob katerih lahko takoj posumimo na okužbo sečnih poti ali ledvic?

Za vnetje sečnega mehurja je značilno siljenje na vodo, pogosto odvajanje majhnih količin seča, ki peče, in bolečine v spodnjem delu trebuha nad sramno kostjo. Včasih je ob tem lahko seč krvav, vendar je to lahko znak tudi kakšne druge bolezni.

Pri vnetju prostate so pri moškem poleg vročine in mrzlice prisotne bolečine v presredku in na notranji strani stegen, bolečine pri odvajanju blata in tanjši curek seča, ki prekinja ali se lahko popolnoma zapre.

Pri vnetju ledvic so lahko prisotni enaki znaki in simptomi, poleg tega pa vedno tudi visoka vročina, mrzlica in izrazite ledvene bolečine na strani vnete ledvice.

Kaj povzroča okužbe in vnetja? Ali lahko med glavne krivce štejemo bakterije, dedno nagnjenost, način življenja itd.?

Večino akutnih okužb sečil povzročajo bakterije, ki živijo v črevesju. Med njimi je najpogostejša povzročiteljica okužb ešerihija koli. Pri ženskah v rodnem obdobju so najpomembnejši dejavnik tveganja za okužbe sečil spolni odnosi, saj je nožnica ob sečnici, ki je kratka in bakterije lažje prodrejo v sečni mehur. V nekaterih družinah obstaja pri ženskah celo nagnjenost k večji dovzetnosti za okužbo sečil. Pri ženskah v menopavzi se okužbe pojavljajo zaradi hormonskih sprememb, ker se poruši normalna nožnična flora ali pa seč zastaja v sečnem mehurju.

Pri starejših moških je najpogostejši vzrok okužb zastajanje seča v mehurju zaradi povečane prostate ali ponavljajoči se prostatitis.

Pri spolno aktivnih osebah ne smemo pozabiti na spolno prenosljive okužbe, kot je na primer okužba sečil s klamidijo. Spolno prenosljive okužbe ne povzročajo samo vnetja sečil, ampak tudi rodil in posledično neplodnost.

Na kakšen način omenjene okužbe zdravi medicina?

Pri okužbi sečil svetujemo, da ljudje spijejo toliko tekočine, da izločijo vsaj 2 litra seča in da pogosto praznijo sečni mehur. Na ta način se iz mehurja in sečnice odplavijo bakterije, zmanjša se verjetnost okužbe ali pa se hitreje pozdravi.

Ljudje, ki imajo bolezni srca ali srčno popuščanje ali otekajo zaradi drugega vzroka, si s pitjem tekočine lahko naredijo veliko škode, zato teh nasvetov ne moremo kar posplošiti. V tem primeru so navodila lečečega zdravnika prilagojena stanju in drugim boleznim bolnika.

Okužbo sečil dokažemo s pregledom seča, v katerem najdemo več levkocitov in bakterije. Za zdravljenje okužb sečil zdravnik predpiše antibiotik. Čas zdravljenja je odvisen od mesta okužbe in vrste antibiotika. Vsekakor je prav, da bolnik jemlje antibiotik toliko časa, kolikor je zdravnik svetoval, saj se v nasprotnem primeru lahko težave ponavljajo, bakterije pa postanejo odporne na antibiotike.

Pri vnetju ledvic ali prostate in pri starejših osebah s kroničnimi boleznimi vedno odvzamemo seč za kulturo, s katero ugotovimo vrsto bakterije in njeno občutljivost na antibiotike, da lahko prilagodimo zdravljenje. Pri vnetju sečnega mehurja pri ženskah v rodnem obdobju to ni potrebno, saj je običajno povzročiteljica ešerihija koli in se okužbo lahko hitro pozdravi.

Kaj lahko sami preventivno storimo, da bi preprečili tovrstne okužbe?

Že dolgo je dokazano, da okužbe sečil preprečujejo brusnice, ki jih lahko uživamo v obliki brusničnega soka ali kapsul. Preventivno delujejo tudi nekateri zeliščni čaji.

Verjetnost okužbe se pri ženskah zmanjša, če po spolnem odnosu čim prej izpraznijo sečni mehur. Pogosto je vzrok za ponavljanje okužb tudi pretirana higiena s pripravki za intimno higieno, zato svetujemo enkrat dnevno umivanje s čim bolj nevtralnim milom brez izpiranja nožnice, sicer pa umivanje z vodo. Pomembna je pravilna smer čiščenja po odvajanju blata v smeri od spredaj nazaj in ne obratno, saj lahko vnesemo bakterije v področje sečnice.

Včasih okužbo sprožijo vzroki, kot so sedenje na hladni klopi ali ostre začimbe, kar običajno ženske same ugotovijo in se temu lahko izognejo. Redkokdaj simptome okužbe povzroči draženje sluznice zaradi uporabe higienskih vložkov, praškov in mehčalcev ali nošnja tesnega perila.

Pri ženskah, ki so sicer zdrave in se jim okužbe ponavljajo, je najpomembneje, da ugotovijo, kaj jim škodi in se temu izogibajo. Pa seveda varna spolnost. Edina preventiva pred spolno prenosljivimi okužbami je namreč uporaba kondoma ali spolna vzdržnost.

Za vas smo izbrskali še nekaj zdravilnih sestavin iz domače lekarne naših babic:

– čisti sok brusnic, borovnic in črnega ribeza,

– čisti sok ananasa,

– čaj iz gornikovih listov,

– čaji iz bezga, kamilic in šipka,

– čaji iz njivske preslice, breze, koprive in zlate rozge.

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več