Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Naše babice in dedki so pred desetletji verjeli, da otrok med nosečnostjo posrka ves kalcij iz materinih zob, vendar dandanes vemo, da ni tako. Ne glede na to pa moramo tudi v času veselega pričakovanja poskrbeti za ustrezno higieno zob in redne zobozdravniške preglede, saj lahko hitro pride do različnih bolezni zob in dlesni. O nevšečnostih v ustni votlini med nosečnostjo smo se pogovarjali s prof. dr. Milanom Petelinom, dr. dent. med., vodjo Centra za ustne bolezni in paradontopatije na ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru, in z izr. prof. dr. Janjo Jan, dr. dent. med., vodjo Centra za zobne bolezni na Univerzitetnem kliničnem centru.

Avtorica: Nika Arsovski

Zobne nadloge, ki pestijo nosečnice

»Povečana raven spolnih hormonov lahko ob slabi ustni higieni povzroči še bolj izraženo vnetje dlesni ali nosečniški gingivitis,« nam je pojasnil prof. dr. Petelin. Vnetje dlesni se običajno pojavi v drugem mesecu nosečnosti, ko se močno poveča nivo estrogena in progesterona v krvi. Proti koncu nosečnosti se njuna koncentracija povečuje in je največja v osmem mesecu, potem pa počasi upade. Vnetje se zaradi višanja koncentracije hormonov le še stopnjuje, dlesen pordeči, oteče in zakrvavi ob dotiku, tudi med samim ščetkanjem zob. Vendar pa lahko nosečniški gingivitis z dobro ustno higieno in rednimi preventivnimi pregledi uspešno obvladamo. Ob ustrezni prehrani in skrbni ustni higieni se možnosti za nastanek zobnih oblog med nosečnostjo ne povečajo. Nosečnicam zaradi povečane ravni spolnih hormonov priporočajo še skrbnejše odstranjevanje mehkih zobnih oblog. Zobozdravniki svetujejo ščetkanje zob z mehko zobno ščetko dvakrat dnevno, zvečer poleg tega tudi odstranitev mehkih oblog med zobmi z uporabo zobne nitke ali ščetk za medzobne prostore. Poudarek je na preprečevanju, to je v ustrezni skrbi za zobe in dlesni, zato je v nosečnost najbolje vstopiti z zdravimi zobmi in obzobnimi tkivi. Pogost med nosečnostjo je tudi nosečniški granulom, to je rdeč izrastek na dlesni, najpogosteje v predelu sprednjih zgornjih zob, ki zakrvavi na dotik. Veliko večja verjetnost je, da se pojavi na dlesni, ki je že predhodno vneta. Nastanek nosečniškega granuloma lahko preprečimo z ustrezno ustno higieno, torej rednim in temeljitim umivanjem zob ter nitkanjem. Če izrastek na dlesni – nosečniški granulom – kirurško odstranimo med nosečnostjo, lahko pride do njegovega ponovnega nastanka, zato je za odstranitev priporočljivo počakati do konca nosečnosti, po navadi pa spontano izgine po rojstvu otroka.

Kdaj k zdravniku?

Če je le mogoče, je najbolje opraviti zobozdravniške posege v drugem trimesečju nosečnosti, v prvem trimesečju ter v drugi polovici tretjega trimesečja pa naj bodo posegi pri zobozdravniku le v nujnih primerih. Priporočljivo je tudi, da večje posege preložimo v čas po porodu, saj dolgotrajnejši zobozdravniški posegi, predvsem proti koncu nosečnosti, niso primerni zaradi neugodnega položaja nosečnice na zobozdravniškem stolu. V primeru bolečih in večjih zobozdravniških posegih je priporočljiva uporaba anestetika. Količine in koncentracije lokalnih anestetikov, prejetih pri zobozdravniku, so sorazmerno nizke in ne vplivajo na zarodek. Ob nekaterih posegih je potrebno tudi rentgensko slikanje zobovja, ki je pomemben diagnostični postopek za odkrivanje sprememb na trdih zobnih tkivih in kosteh. Kljub zanemarljivemu vplivu rentgenske radiacije na plod se med nosečnostjo rentgensko slikanje zob ne priporoča, še posebno v prvih treh mesecih nosečnosti. Slikanje zob je priporočljivo opraviti pred zanositvijo.

Dejanja v nosečnosti vplivajo na zdravje otroških zob

Mit o vsrkavanju kalcija z materinih zob je torej iz trte zvit, vendar so tako kot drugi tudi zobje nosečnice ranljivi za nastanek zobne gnilobe. Med nosečnostjo lahko različni dejavniki in spremembe, do katerih pride med samo nosečnostjo, med drugim prehrana, vnos fluoridov in ustna higiena, povečajo tveganje za nastanek zobnega kariesa. Za nosečnost so značilne tudi pogoste slabosti in bruhanje, želodčna kislina pa, kot je znano, lahko poškoduje zobno sklenino, vendar po besedah dr. prof. Janove lahko ta povzroči erozije na zobeh šele po daljšem obdobju ponavljajočega se bljuvanja. Matere lahko že v času veselega pričakovanja poskrbijo za zdravje zob svojih potomcev, saj se le-ti začno formirati v zgodnji nosečnosti, zasnove mlečnih zob že v šestem tednu nosečnosti. Po nekaterih izsledkih na barvo dojenčkovih zob vpliva tudi uporaba antibiotikov tetraciklinov. Po besedah dr. prof. Janove so prav zaradi tega dandanes indikacije zanj v tem obdobju zelo omejene.

Posvetite posebno pozornost hrani

Med nosečnostjo pogosto pride tudi do drugačnega prehranjevalnega načina, kot so ga vajene bodoče mamice. Poveča se potreba po kisli hrani in sladkarijah, kar zagotovo vpliva na kakovost in zdravje zob. Vendar pa na kvaliteto vseh mlečnih zob po mnenju nekaterih strokovnjakov vpliva prav materina prehrana med samo nosečnostjo. Prehrana bodoče mamice naj bo zato raznovrstna, bogata z beljakovinami, minerali in vitamini. Med slednjimi sta še posebej pomembna vitamin A, ki ga najdemo v mleku, jajcih, korenčku in maslu, ter vitamin D , ki se nahaja v ribjem olju. Med minerali je poudarek predvsem na kalciju, fosforju in fluoru, saj so to osnovni gradniki kosti in zob. Nosečnice bi zato morale posvetiti veliko pozornosti sami prehrani, saj v tem primeru ne šteje količina zaužite hrane, temveč kvaliteta in raznolikost. Slab prehranjevalni slog po besedah sogovornice lahko vpliva na razvoj zobnega kariesa in erozij. V starih časih je veljalo, da vsaka nosečnost bodočo mamico stane en zob, danes vemo, da gre zgolj za mit. Če nosečnica redno obiskuje svojega zobozdravnika in pazi na zdravo prehrano s čim redkejšim vnosom kariogene ter prekisle hrane, da s tem ne povzroča dodatnega tveganja za nastanek erozije, lahko tudi med nosečnostjo ohrani lepe in zdrave zobe. Ob vsem tem je pomembna tudi redna in pravilna higiena ter zadosten vnos fluoridov.

Zobozdravniki svetujejo ščetkanje zob z mehko zobno ščetko dvakrat dnevno, zvečer poleg tega tudi odstranitev mehkih oblog med zobmi z uporabo zobne nitke ali ščetk za medzobne prostore. Poudarek je na preprečevanju, to je v ustrezni skrbi za zobe in dlesni, zato je v nosečnost najbolje vstopiti z zdravimi zobmi in obzobnimi tkivi.

 

Če nosečnica redno obiskuje svojega zobozdravnika in pazi na zdravo prehrano s čim redkejšim vnosom kariogene in prekisle hrane, da s tem ne povzroča dodatnega tveganja za nastanek erozije, lahko tudi med nosečnostjo ohrani lepe in zdrave zobe.

April 2015

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več