Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Začetki wellnessa segajo v petdeseta leta 20. stoletja, ko je besedo wellness prvič uporabil dr. Halbert L. Dunn, ki je takrat poudarjal tesno povezanost telesa in duha. Od takrat izraz wellness opisuje idealno stanje usklajenosti telesa, duha in počutja. Wellness je harmonično stanje telesa in duha, ki temelji na samoodgovornosti človeka in njegovem odnosu do narave ter okolja. Besedo wellness si je torej izmislil dr. Dunn in je sestavljena iz naslednjih besed:

well-being = kar pomeni zadovoljstvo, dobro počutje
fitness = kar pomeni sposobnost

 

Kaj je wellness?

Najboljša definicija wellnessa je: »Živeti zdravo in pri tem neizmerno uživati!«  To je celovit koncept zdravja ali še boljše rečeno življenja, ki zajema zdravo gibanje (trening), prehrano, sproščanje in obvladovanje stresa, dobro počutje in poduhovljenost. Wellness pripelje telo in duha do blagostanja ter izvrstnega počutja, posledično pa do lepote, sreče in zadovoljstva. Velik del medicinske stroke se že pridružuje trditvam, da je lahko zdravje pojem, ki ni odvisen samo od tradicionalne medicine, kjer je končni cilj doseči »nebolezensko stanje«, pač pa nas lahko pri zdravju ohranja tudi zdrav način življenja. Del tega je tudi wellness.

 

Zakaj wellness?

Po trenutnih medicinskih raziskavah je znano, da je razen prekomerne teže in pomanjkanja energije kar 70 % zdravstvenih težav povezanih z nezdravo prehrano in načinom življenja. Največji problemi današnjega časa so grožnje, ki izzivajo običajne vzroke različnih bolezni, in previsoka telesna teža. »Več ljudi na svetu umre zaradi prekomerne telesne teže kot lakote!« To je globalni problem današnjega časa in statistike iz dneva v dan naraščajo. ZDA ima 65 % prebivalcev s prekomerno telesno težo, Velika Britanija ima 66 % moških in 33 % žensk s prekomerno telesno težo, Nemčija ima 50 % prebivalcev s tovrstnim problemom. Če bi k temu dodali še ekološke katastrofe in stresen način življenja, bi dobili neizbežen odgovor, da nam v današnjem času preti velika nevarnost, ki resno ogroža naše zdravje.

 

Za koga je wellness?

Mladi in ambiciozni, zreli in uspešni ljudje, ženske srednjih let, starostniki na oddihu, poslovni gostje, mladi pari, rekreativci, … Vsi tisti, ki obožujejo športne aktivnosti v kombinaciji s sprostitveni programi. To so ljudje, ki bodo sprostitev našli v wellnessu.

 

Kaj nudi wellness?

Wellness je celovit program za zdravje, sprostitev in rehabilitacijo, ki je sestavljen iz štirih elementov: telesne aktivnosti, zdrave prehrane, duhovne aktivnosti in osebne relaksacije. Vse te elemente nudijo centri na enem mestu, in sicer masaže in kopeli, rekreacijo in razgibavanje, relaksacijo in sprostitev ter razne lepotilne programe.

Ko nam po vročem poletju dolgi jesenski delovni dnevi jemljejo moči, naše telo kliče po sprostitvi tako telesa kot tudi duha. To bi moral biti trenutek, ki bi nas popeljal v nov način življenja, poln barv, vonja in užitka, ki bi nam dal novo energijo in priklical nasmešek na obraz. Za boljše počutje, zadovoljstvo in odkrivanje notranje lepote so wellness sprostitveni centri pravi naslov.

 

Kje v Sloveniji nudijo wellness sprostitev?

V Sloveniji je v zadnjih letih zraslo veliko število wellness centrov s številnimi vrstami sprostitvenih programov. Pravzaprav je wellness ponudba v današnjem času že skorajda »obvezna«. Na vsakem koncu naše prelepe dežele nam nudijo skrivnostni svet sprostitve, ki nam je v današnjem hitrem tempu še kako potreben. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj wellness centrov.

 

WELLNESS za vsakogar

WELLNESS ORHIDELIA, Podčetrtek

Wellness Orhidelia je nov svet termalnih užitkov in najprestižnejši del Term Olimia, ki si je v sezoni 2009/10 prislužil naziv »Najboljši wellness v Sloveniji«. Med popolnim razvajanjem telesa in duha boste doživeli prebujenje vseh čutov. Wellness Orhidelia je arhitekturna poezija za oči in kolaž izbranih razkošnih detajlov za dušo.

 

Posebnost je WELLCORP, korporativni wellness za višjo kakovost življenja in poslovanja.

Za poslovneže so zasnovali preventivni antistresni wellness program Wellcorp z namenom preprečevanja razvoja psihosomatskih bolezni, saj sodobni izzivi postavljajo pred nas vse večje zahteve, širši obseg dela, povečuje se količina stresa na delovnem mestu, zaradi stresne delovne klime se posledično v delovno okolje in v nas naseljujejo strah, depresije in psihofizične bolezni. Stres in z njim povezane bolezni so tako postali ena najbolj pogostih bolezni razvitega sveta. Po izsledkih Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko 75 % vseh bolezni, ki so nastale kot posledica stresa, preprečili z ustreznim preventivnim programom.

 

MEDICINSKI WELLNESS

Medicinski wellness povezuje klasične zdravstvene storitve z wellnessom. Zelo pomembno je individualno medicinsko svetovanje in oskrba. Ohranjanje in krepitev zdravja temelji na pregledu s sodobnimi medicinskimi diagnostičnimi metodami. Medicinski wellness ponuja tudi storitve komplementarne medicine.
Medicinski wellness je del ponudbe več slovenskih naravnih zdravilišč. Ta oblika wellnessa je razdeljena na naslednje kategorije:

  • Spirit & Mind: družabni in kulturni dogodki, izleti, delavnice, predavanja, …
  • Zdravje: wellness storitve, povezane s klasično medicino
  • Vitalna kuhinja: vegetarijanska in makrobiotična prehrana
  • Lepota in kozmetika: masaže, pedikura, manikura, frizerski salon, …
  • Sprostitev, ugodje: masaže in kopeli, joga, pilates, tai či, …
  • Gibanje: športne aktivnosti, npr. plavanje, kolesarjenje, pohodništvo, fitness, savne, …

 

TERME ČATEŽ – wellness v osrčju termalnih vrelcev

Eden največjih medicinskih wellness centrov v Sloveniji je v Termah Čatež, ki združuje vse prednosti klasičnega termalnega zdravilišča z raznovrstnimi programi za sprostitev in počitek. Termalna voda, programi za sprostitev, športna in rekreacijske ponudba ter slikovita okolica prispevajo k ponovni vzpostavitvi umskega in fizičnega ravnotežja. Rimsko-irske kopeli v Centru zdravja in lepote združujejo in nadaljujejo bogato tradicijo starodavne rimske in irske kulture. Kopanje v bazenih s termalno vodo, finska savna, turške kopeli, ročna masaža, … obnovijo in umirijo dušo in telo.

 

POSEBNOST so Aromasoul masaže – arabska, indijska ali orientalska masaža , ki vas popeljejo v svet popolne sprostitve.

GORSKI WELLNESS

Gorski wellness centri so zrasli v slovenskih krajih, ki jih je vsekakor vredno obiskati, ne glede na njihovo wellness ponudbo. A zakaj ne bi obiska Pohorja, Bleda, Kranjske Gore združili z dobrim počutjem ob uporabi vrhunskih wellness storitev. Wellness v gorskem svetu že zgolj zato, ker je tam, ponuja več.

 

WELLNESS BELLEVUE, Pohorje

»Negujte svoje telo in dušo, poskrbite za zdravje in dobro počutje. Razvajajte se ob antistresnih aromaterapevtskih, razstrupljevalnih wellness programih v objemu pohorskih gozdov!« Prenovljeni boste od nog do glave: refleksna masaža stopal in indijska masaža glave, športne masaže, osvežilna pohorska masaža, hidromasaža telesa, sproščujoča in poživljajoča masaža, piling masaža, masaža telesa z zeliščnimi snopi, razvajanje ob sproščanju z meliso, poživitev z rožmarinom.

 

Posebnost je MASAŽA S SNOPI sivke, melise, timijana, kamilice, … Pri masaži s poparjenimi zeliščnimi snopi vam po mišicah utirajo snopke, ki s svojimi eteričnimi hlapi pomirjajo kožo, razstrupljajo ter popolnoma umirijo telo, delujejo pa tudi osvežilno in protivnetno. Na koncu zmasirajo telo še s toplim zeliščnim oljem.

 

WELLNESS CENTER ŽIVA, Bled
V Hotelu Golf na Bledu so bogato izročilo Riklijeve tradicije naravnega zdravilstva združili z najnovejšimi spoznanji in zasnovali prvi center dobrega počutja na Bledu. Wellness Živa je sprostitveni center, ki obsega termalni bazenski predel, svet savn ter center za lepoto telesa in duha. Svet savn ponuja dve finski in dve turški savni, od katerih ima po ena izrazitejši učinek aromaterapije, različne prostore za počitek, zunanji ohlajevalni bazen in whirlpool. V centru lepote ponujajo različne masaže, obloge, kopeli, lepotne nege telesa, obraza, dlani in stopal, anticelulitne programe, naravno sončenje, terapije za umiritev misli, vadbo za moč duha ter posebne lepotne in večdnevne programe in programe za dve osebi.

POSEBNOST je AFRIŠKI WELLNESS. S poljubom afriškega sonca, z aromami izpod Kalaharija, ob toploti eksotičnih ritualov in moči narave bo turobno počutje zbledelo. Afriško popotovanje v svet sprostitve vrne telesu in duši občutek neskončnega poletja. Napolnili se boste s prvobitnimi ritmi iz afriških oaz in savan, kot to že stoletja počnejo tamkajšnja ljudstva.

 

 

WELLNESS ŠPIK, Kranjska Gora

Alpski wellness je »svet zdravja in doživetij za vse čute«. To je pristen alpski ambient petih tematskih sob (voda, les, ogenj, zemlja in kovina), ki s pomočjo alternativnih metod, kot so barva, zvok, aroma, toplota, Knaippova kura, kisikova terapija ter infrardeča savna, uravnoveša in ustvarja harmonijo notranjih organov, kar se odraža na telesni in duhovni ravni. V Centru lepote pa bodo poskrbeli za boljše počutje in lepši izgled z masažnimi in s kozmetičnimi storitvami, ki so izvedene z naravno linijo, obogateno z eteričnimi olji alpskih zelišč.

 

WELLNESS NA OBALI

Tudi na slovenski obali najdemo široko paleto wellness centrov, kjer vsak okus najde svoj svet sprostitve.

 

BIOENERGIJSKI RESORT SALINERA, Strunjan

Center SYRA naravnih metod pomoči človeku ponuja: terapije, masaže, tehnike sproščanja. Center naravnih metod za pomoč ljudem z različnimi bioterapijami: naravne metode so namenjene vzdrževanju notranje harmonije in ravnotežja, ki sta odvisni od tekočega in neprekinjenega toka človekove vitalne energije či. Center SYRA je namenjen preventivi in energijski kurativi. Usposobljeni terapevti vam bodo z različnimi metodami pomagali uravnati energijsko delovanje na duhovni, čustveni, mentalni in fizični ravni za zdravo počutje ter krepitev imunske odpornosti.

 

 

Oktober, 2010

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več