Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bradavice oziroma veruke so kožne spremembe, ki nastanejo zaradi okužbe s humanimi papiloma virusi (HPV). Za bolnika so večinoma moteče, lahko tudi boleče, nekatere pa so znanilci hujše bolezni.

Avtor: Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med.

Bradavice povzročajo humani papiloma virusi (HPV). Poznamo več kot 100 tipov HPV. Različni tipi povzročajo različne oblike bolezni, nekateri med njimi imajo tudi maligni potencial. Bolezen je še posebej pogosta pri otrocih. Kar 20 % vseh otrok ima bradavice vsaj enkrat v otroštva, genitalne bradavice pa se pojavljajo le pri spolno aktivni populaciji.

HPV se prenaša z dotikom, s spolnimi odnosi ter z avtoinokulacijo (s prenosom virusa z enega mesta kože na drugega). Okužimo se lahko v svojem bivalnem okolju (vrtec, šola, igralnice, druženje z vrstniki), v telovadnicah, skupnih garderobah, hotelskih sobah, v bazenih, na plaži. Skratka, povsod tam, kjer se nahaja veliko ljudi, med njimi tudi taki z bradavicami, katere so polne virusov. Manjše poškodbe na koži omogočijo virusu vstop skozi povrhnjico. Med okužbo in pojavom kožnih sprememb lahko mine kar nekaj časa, od nekaj tednov pa celo do enega leta in več. Ni nujno, da bo pri vsakem, ki je okužen z virusom, tudi prišlo do nastanka bradavic, saj je pomembna tudi osebna dovzetnost. Najbolj so ogrožene osebe z okrnjenim imunskih sistemom, pri katerih se lahko bradavice izredno razširijo.

Vrste bradavic

Poznamo več vrst bradavic. Njihov izgled je odvisem od tipa HPV, ki jih povzroča, ter od mesta, kjer so nastale.

Navadne bradavice ali verrucae vulgaris predstavljajo kar 70 % vseh bradavic. So papule oz. bunčice z zadebeljeno kožo, na otip hrapave, okrogle ali nepravilne oblike, velike običajno do 1 cm. Čeprav se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, jih najpogosteje vidimo na rokah, saj so roke najbolj dovzetne za viruse iz okolice, poleg tega pa so na njih pogoste drobne ranice. Kadar zrastejo pod nohti, so zelo boleče.

Bradavice na stopalih ali plantarne veruke se pojavijo na stopalih kot samostojna izrastlina ali pa v večji skupini. Najpogosteje nastanejo na površinah, ki so izpostavljene večjemu pritisku, na primer na petah, na spodnjih delih prstov, na sprednjem delu stopal. Zaradi pritiska se sploščijo in lahko segajo precej globoko. Običajno so zelo boleče in otežujejo hojo.

Ploščate bradavice (verucca plana) najdemo na obrazu, vratu in okončinah. Kot nam pove že ime, so te bradavice le malo nad nivojem kože. Velike so 2–5 mm, kožne ali rjavkaste barve in različnih oblik, v glavnem se pojavljajo v večjem številu naenkrat.

En odstotek spolno aktivne populacije ima genitalne bradavice oziroma condilom accuminata. Te bradavice so mehke koničaste papule z neravno površino in rožnate barve. Najdemo jih na koži in sluznicah anogenitalnega področja, redkeje tudi v ustih. Lahko so zelo številne in dosežejo velikost do nekaj centimetrov. Bolezen je spolno prenosljiva, vendar kondom ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo. Pogosto je okužba asimptomatska in na koži ni videti sprememb. Nekateri tipi HPV, ki povzročajo genitalne bradavice, so povezani z nastankom celične displazije in karcinoma.

Zdravljenje bradavic

Veliko bradavic spontano izgine in ne pušča nobenih brazgotin. Približno 30 % bradavic izgine v prvih šestih mesecih, 66 % v dveh letih. Po treh letih je prisotna le še četrtina bradavic, vendar pa se pogosto ponovno pojavijo. Zaradi tega spontanega izboljšanja pripisujejo učinkovitost različnim alternativnim metodam, med katerimi so nekatere precej nenavadne, na primer nanašanje sline polža lazarja, drgnjenje s šolsko kredo, s česnom, gledanje lune, obstajajo celo posebne diete, ki naj bi pripomogle k odstranitvi bradavic.

Vendar pa pri bradavicah ni priporočljivo čakati, da spontano izginejo. Dogaja se lahko ravno obratno, in sicer da se širijo. Med najbolj pogostimi načini odstranjevanja je zamrzovanje (krioterapija) s tekočim dušikom (ohlajenim na –196,5 °C). Zamrzovanje je lahko precej boleče, zlasti ob nohtih in na podplatih. Na mestu zamrznitve nastane mehur, ki se po nekaj dneh odlušči. Dobra stran takšnega posega je, da za seboj praktično ne pušča trajnih posledic, zlasti ne brazgotin. Običajno se postopek ponavlja vsakih nekaj tednov, dokler bradavica povsem ne izgine.

Elektrokoagulacija je terapija z visokofrekvenčnim električnim tokom, ki povzroči pregrevanje bradavice in jo s pomočjo visoke temperature tudi odstrani. Možno je tudi kirurško odstranjevanje z ekskohleacijo, pri katerem bradavice odstranimo s pomočjo ostre žličke, vendar se slednja načina zaradi možnosti nastanka brazgotin redkeje uporabljata.

V lekarnah so na voljo tudi tekočine s salicilno kislino, ki povzroča luščenje bradavic in je predvsem uporabna za manjše bradavice.

Zdravljenje genitalnih bradavic ali kondilomov se nekoliko razlikuje od zdravljenja navadnih bradavic. Lahko se uporabljajo preparati podofilina ali triklorocetne kisline, ki se nanaša neposredno na kondilome. Prav tako se neposredno nanaša kremo z imunomodulatorjem. Možna je tudi kirurška odstranitev ali odstranitev z elektrokoagulacijo, laserji. Pri ženskah je ob odkritju kondilomov treba razširiti diagnostiko in opraviti še ginekološki pregled z odvzemom brisa materničnega vratu.

Zdravljenje bradavic je lahko precej trdovratno in dolgotrajno. Vendar ni potrebno le zaradi neprijetnega videza in širjenja virusa. Bradavice so lahko tudi zelo boleče, kadar pa se nahajajo na podplatih, lahko celo ovirajo hojo. Posebno pozornost pa je treba nameniti genitalnim bradavicam, saj pri ženskah predstavljajo povečano tveganje za nastanek raka na materničnem vratu.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več