Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nemalo žensk se v poletnih mesecih sooča z marsikatero ginekološko težavo – povečanim izločanjem, pordelostjo, srbenjem, bolečinami med spolnim odnosom in pogostim uriniranjem. Ti simptomi so večinoma povezani z vnetjem nožnice in sečil, ki ga je treba začeti zdraviti čim prej.

Avtorica: Katarina Ravnik

V nožnici so določene kulture glivic in bakterij, ki tvorijo zaščito pred vdorom patogenih organizmov. Če se to naravno ravnovesje v mikroflori podre (zmanjša se število »dobrih« bakterij, pojavijo in razmnožijo se druge kulture), lahko pride do vnetja vaginalne sluznice.

Vnetja imajo različne vzroke

Najpogostejša oblika je glivično vnetje ali kandidiaza, ki se pojavi v nožnici oziroma na zunanjem spolovilu. Značilni za to vrsto vnetja so močna srbečica, rdečica in bel kosmičast izcedek iz nožnice, brez vonja. Po navadi gre za glivico Candido albicans, ki je v nožnici sicer normalno prisotna, njeno razraščanje pa povzroča težave. To se zgodi, kadar so pogoji za razrast glivic ugodni – denimo ob jemanju sistemskih antibiotikov, ki neselektivno pobijejo koristne bakterije tudi na nožnični sluznici.

Bakterijsko vnetje je prav tako pogosta oblika vaginalnega vnetja. Zanj je značilen belo-rumen do zelenkast izcedek iz nožnice, ki ima neprijeten smrdljiv vonj. Bakterijsko vnetje lahko spremljajo še bolečine v spodnjem delu trebuha, vnetje se namreč lahko razširi tudi na druge notranje organe v mali medenici, tudi na sečila. Vzrok za vnetje s temi simptomi je pogosto razrast sicer normalno prisotne bakterije Escherichie coli ali kolonizacija nožnične sluznice z mikroorganizmi, kot sta Giardia lamblia ali Trichomonas vaginalis.

 

Preberite tudi prispevek: Vaginalne okužbe

 

Zakaj se ravnovesje poruši in se posledično pojavi vaginalno vnetje? Kateri so vzroki?

Vzrok so lahko hormonska nihanja v telesu – nosečnost, uporaba kontracepcijskih tabletk, menstrualni cikel, neuravnotežena prehrana – ker slabi imunski sistem in s tem poveča tveganje za pojav vaginalnega vnetja. Med vzroke prištevamo tudi uporabo nekaterih zdravil – zlasti antibiotikov, ki poleg ciljnih patogenih bakterij neselektivno pomorijo tudi zaščitne bakterije na vaginalni sluznici. Vnetje je lahko posledica stresa – ženske, ki se večkrat znajdejo v stresnih okoliščinah, pogosteje zbolevajo za vaginalnimi vnetji in seveda tudi za drugimi boleznimi, saj je njihov imunski sistem oslabljen.

Tudi nepravilna izbira spodnjega perila (in vrhnjih oblačil, ki onemogočajo dihanje kože intimnih predelov) lahko povzroči vnetje. Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov (bombaž …), saj sintetični onemogočajo dihanje kože, s tem zadržujejo vlago in tako nastane idealno okolje za razrast škodljivih glivic ter bakterij. Koža na intimnih predelih mora biti vedno suha, zato tudi nošenje mokrih kopalk ni priporočljivo.

Ne nazadnje je lahko vzrok vnetja tudi pretirano umivanje intimnih predelov – zlasti z odišavljenimi in močno penečimi se izdelki, ki niso namenjeni negi sluznice spolovil, temveč negi kože. S tem si lahko povzročimo veliko neprijetnosti. PH znotraj nožnice je namreč kisel (vzrok za to so bakterije laktobacili, ki jo normalno poseljujejo in nenehno tvorijo mlečno kislino, zaradi česar je pH v tem predelu nižji kot na koži). Običajen pH kože je 5,5, medtem ko je vrednost pH na zdravi nožnični sluznici med 3,8 in 4,5. Izdelki za nego kože niso ustrezni za nego intimnih predelov.

Zdravljenje

Vaginalna vnetja se običajno zdravijo z odpravljanjem vzroka (antimikotik ali antibiotik), nato pa se znotraj nožnice vzpostavi njen normalni kisli pH, ki omogoči ponoven razrast prej okrnjene vaginalne mikroflore. To se doseže z vaginaletami, globulami, kremami, penami ali geli, ki jih vstavimo v nožnico. Zdravljenje poteka dalj časa (vsaj sedem dni), da se mikroflora v nožnici ponovno vzpostavi in se ponovno doseže njena zaščitna funkcija.

Kaj lahko naredimo sami?

Če gre za blago vnetje, si lahko po posvetu s farmacevtom pomagate s preparati, ki v večini primerov pomagajo, včasih tudi povsem odpravijo težave. Brez recepta lahko kupite antimikotik v obliki kreme ali globul za glivično vnetje, vaginalete z laktobacili lahko poskusite na začetku ob sumu na bakterijsko vnetje. Ne sme pa se predolgo čakati z obiskom pri ginekologu ali zdravniku, saj se nezdravljeno bakterijsko vnetje lahko razširi tudi na notranje spolne organe in povzroči resne težave. Če se vnetja ponavljajo, je dobro razmisliti o možnih vzrokih in jih odpraviti.

Uhajanje vode

Poletje, vročina in kopanje nam včasih lahko zagrenijo težave z mehurjem. Številne ženske, čeprav si redno preoblačijo kopalke, nenehno tišči na stranišče. Eden izmed razlogov za to je, da premalo pijemo, saj bi morali popiti vsaj dva litra tekočine dnevno, lahko se predolgo namakamo v prehladni vodi, možen vzrok pa je tudi uriniranje v vodo.

Te težave lahko preprečimo, tako da dovolj pijemo, gremo po kopanju na stranišče in se oprhamo, ne sedimo z mokrimi kopalkami na hladnih tleh.

Mehur lahko postane občutljivejši zaradi zunanjih dejavnikov, kot so voda, mraz, premalo tekočine in različne okužbe. Nekatere ženske se še posebej poleti srečujejo z neprijetno izkušnjo, in sicer da jim, na primer ob kihanju, kašljanju ali smejanju, uide nekaj kapljic urina.

 

Preberite tudi prispevek: Zoprno poleti – ženska in moška inkontinenca

 

Blagodejnost morske vode

Darija Strah, dr. med., spec. ginekologije, priporoča kopanje v morski vodi. Čista morska voda namreč vsebuje veliko različni soli: natrijev klorid, kalcijeve, kalijeve in magnezijeve soli, predvsem kloride, sulfate, karbonate. »Naj izpostavim še jod, življenjsko pomemben element, ki vpliva tako na kožo celega telesa kot tudi sluznico nožnice. Stik z morsko vodo predstavlja okolje, kjer se zdravje vrača, izboljša se veliko kroničnih bolezni, kot so luskavica, pretirano znojenje, občutljiva koža, akne, celijo se male ranice na koži.« Po besedah dr. Strah kopanje v morski vodi zelo dobro vpliva na žensko zdravje, sluznico nožnice in zdravi blage izcedke.

Kopanje v bazenih in toplicah

V poletnih mesecih je zaradi kopanja v toplicah ali bazenih pogostejši tudi bolezenski izcedek. Kako to preprečiti? »Če je bazenska voda bakterijsko neoporečna in primerno klorirana, potem ne predstavlja večjega tveganja za razvoj vaginalnih vnetij. Kadar pa ženska slabo skrbi za intimno higieno, je bolj spolno aktivna, je jemala antibiotike ali pa uporablja hormonsko kontracepcijo ali nadomestno hormonsko terapijo, se količina zaščitnih laktobacilov izrazito zmanjša in nastopi porast tistih, ki povzročijo vnetje v obliki srbečice, smrdečega izcedka, bolečin ali pojava glivične okužbe, kandide.

 

Preberite tudi prispevek: Ko nas napade kandida

 

Zelo pomembno je, da si ženska po kopanju takoj obleče suhe kopalke, saj s tem prepreči veliko neprijetnosti,« pojasnjuje dr. Strah in dodaja, da pa je drugače pri ženskah, ki so v menopavzi.

»Ponavljajoča se vnetja mehurja so povezana s hormonskim stanjem, v tem primeru usihanjem spolnih hormonov, predvsem estrogena. Ko nastopi menopavza, se kislinsko okolje nožnice zelo spremeni, izrazito upade število laktobacilov, zmanjša se tvorba zaščitne mlečne kisline in nastanejo ugodne razmere za širjenje in razvoj vseh tistih mikrobov, ki povzročijo penast ali zelenkast obilen izcedek, neprijeten vonj po ribah, bolečine. Vendar ni nujno, da se bolezenska slika začne z izcedkom, ženske začnejo zbolevati za vnetjem mehurja.«

Zakaj pride do vnetja mehurja?

Sluznica nožnice in spodnjega dela sečnice je enako sestavljena. Ob pomanjkanju laktobacilov in kislega okolja, bakterije zlahka vdrejo in se širijo po sečnici do mehurja.

 

Preberite tudi prispevek: Vnetje sečnega mehurja – prehlad ali okužba?

 

Samopomoč ob blagih vnetjih

Kako si lahko same pomagamo pri blagih vnetjih? »Blago srbečico, ki lahko nastopi zaradi pogostejših spolnih odnosov ali nenehnega depiliranja, lahko omilimo z mastno zaščitno kremo.

Folikulitis (vnetje lasnega mešička) lahko izpiramo s povsem naravnimi sredstvi, kot so zelišča,« pove dr. Strah in svetuje kopel iz plahtice, ognjičevo kremo ali obkladke iz čajevca ali lubja belega hrasta. Odsvetuje pa perilo, ki še dodatno draži intimne predele: tangice in perilo iz umetnega materiala. Dr. Strah še priporoča spanje samo v pižami ali spalni srajčki brez hlačk. »Ne uporabljajmo zelo dišečih, agresivnih mil. Naj bosta na dopustu vedno pri roku probiotični jogurt in vata. Vato namočimo v jogurt in jo vstavimo v nožnico za nekaj ur ali čez noč. Pomembna pa je seveda prehrana: če se vnetja ponavljajo in so povzročena z glivicami, kot je kandida, iz prehrane izločimo sladkor, sladkane pijače in omejimo ogljikove hidrate,« še dodaja dr. Strah.

 

Preberite tudi prispevek: Šopek ženskih težav

 

ABC

A Najpogostejša oblika vnetja nožnice je glivično vnetje.

B Bakterijsko vnetje lahko spremljajo bolečine v spodnjem delu trebuha.

C Vzroki nenehnega tiščanja na vodo so premalo vnesene tekočine v telo, predolgo namakanje v hladni vodi in uriniranje v vodo.

Ne spreglejte

Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več