Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Najznačilnejši znaki sladkorne bolezni so nenormalna žeja in suha usta, pogostejše uriniranje, utrujenost in pomanjkanje energije, nenadna izguba teže, počasno celjenje ran, ponavljajoče se okužbe … Vsi ti simptomi veljajo tako za diabetes tipa 1, kot tudi za tip 2, le da so pri slednjem manj izraženi, bolezen pa napreduje počasneje, zato jo zdravniki tudi težje odkrijejo.

 

Število obolelih za sladkorno boleznijo se tudi pri nas iz leta v leto povečuje. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije iz leta 2008 naj bi bilo pri nas približno 125.000 bolnikov s sladkorno boleznijo. Na svetu pa je danes že kar 366 milijonov diabetikov. Mateja Tomažin Šporar, višja medicinska sestra, iz ambulante za sladkorne bolnike v Ljubljani ima na področju izobraževanja o sladkorni bolezni dolgoletne izkušnje. Pri svojem delu se vsak dan srečuje s številnimi sladkornimi bolniki. Vsa leta dela na tem področju so jo naučila, kako zelo pomembna je ustrezna komunikacija zdravstvenega osebja z bolnikom, močno pa poudarja tudi pomen različnih preventivnih akcij.

 

Spremembe prehranskih navad so nujne, a za marsikoga zelo težke

Mateja Tomažin Šporar pravi, da ima veliko bolnikov, ki pridejo k njej v ambulanto, težave s čezmerno telesno maso, zato se najprej loti tega, kako jim pomagati do primerne telesne teže. Sogovornica poudarja, kako zelo pomembna je pri hujšanju ustrezna spodbuda. Do želenih rezultatov ne moremo priti po bližnjici, ampak je treba v življenje vpeljati določene spremembe – želeni rezultat zagotavljata redno gibanje in spremenjen način prehranjevanja.

Vemo, da je navada železna srajca in to velja tudi pri spremembah prehranskih navad. Pravila zdravega in uravnoteženega prehranjevanja so popolnoma enaka tako za zdrave ljudi kot za ljudi s povišanim sladkorjem v krvi. Kot pravi Mateja Tomažin Šporar, je pri marsikomu pot do želene spremembe zelo težka, še posebej če gre za starejše ljudi, ki so se vse svoje življenje prehranjevali po nekem določenem vzorcu. Po besedah sogovornice je povprečen bolnik, ki obišče ambulanto, star približno 65 let. V tem življenjskem obdobju je vsaka sprememba precej stresna, tega se zaveda tudi sama in pravi, da dolgoročni uspeh zahteva veliko razumevanja, potrpežljivosti in prilagajanja – tako z njene strani kot tudi s strani bolnika in njegovih bližnjih. Bolnike je treba spodbujati, jih motivirati in ves čas ostati pozitivno naravnan. Nobena sprememba se ne zgodi čez noč, zato je zelo pomembno, da bolnik vztraja. Prav tako je zelo pomembno, da dobi vse potrebne informacije ter da ve, na koga se lahko v primeru morebitnih vprašanj, nejasnosti in dilem obrne.

Mateja Tomažin Šporar pravi, kako zelo pomembno je, da se sladkorni bolniki seznanijo s smernicami zdrave in uravnotežene prehrane ter se naučijo, kako si pravilno sestaviti obrok. Znati morajo izbrati ustrezna živila v ustreznih količinah. Prav velikost obrokov za marsikoga predstavlja eno večjih težav, saj morajo biti porcije precej manjše, kot so jih sicer vajeni.

Veliko sladkornih bolnikov se sprašuje, ali sploh lahko še uživajo ogljikove hidrate. Mateja Tomažin Šporar pojasnjuje, da jih lahko uživajo, vendar je pomemben njihov izbor. Vir ogljikovih hidratov mora vsebovati veliko prehranskih vlaknin, zaradi katerih ne prihaja do nihanja glukoze v krvi. Zelo pomembno je tudi, da se naučijo jesti večkrat po malem, kar je za marsikoga prav tako težko. Z več manjšimi obroki dnevno razbremenimo trebušno slinavko, v kateri nastaja hormon inzulin.

V Ambulanti za sladkorne bolnike želijo stvari čim bolj poenostaviti in sladkornim bolnikom znanje čim bolj približati. Kot pravi Mateja Tomažin Šporar, njihov namen ni ljudem oteževati in greniti življenja, ampak jim želijo le pomagati, da bodo spremembe, ki jih bodo morali uvesti v svoje življenje, čim lažje in čim manj stresne.

Po besedah sogovornice sta tudi razumevanje in podpora svojcev zelo pomembna. Če mora sladkorni bolnik paziti na prehrano, okrog njega pa vsi uživajo nedovoljeno hrano, bo zanj vse skupaj zelo težko in stresno. S takim pristopom je zagotovo obsojen na neuspeh. Če pa pri spremembah prehranjevanja sodeluje vsa družina in se skuša v čim večji možni meri prilagoditi bolniku in njegovim potrebam, je sprememba veliko lažja, manj stresna in manj naporna.

 

Kako znanje spraviti v prakso – pojdimo po nakupih

Prehrana pri povišani vrednosti sladkorja v krvi igra zelo pomembno vlogo. Ko nekdo, ki se do tistega trenutka ni kaj preveč spraševal o tem, kaj se znajde v njegovem/njenem nakupovalnem vozičku, pride v trgovino z živili, nemalokrat sploh ne ve več, kaj lahko položi v nakupovalno košarico in česa ne.

Zelo pomembno je, da si, še preden se sploh odpravite v trgovino, pripravite ustrezen načrt. Razmislite o tem, katera živila so za vas primerna in katerim naj bi se izogibali. Na podlagi tega napišite nakupovalni seznam, s pomočjo katerega boste poskrbeli, da boste domov resnično prinesli ustrezna živila in se izognili morebitnemu nakupu živil s »prepovedanega seznama«.

Ko pridete v trgovino, se najdlje zadržite pri sveži hrani, torej zelenjavi in sadju, jogurtih, ribah, mesu, oreških in semenih. Sveža hrana mora resnično zavzeti največji del vašega nakupovalnega vozička. Odpravite se tudi med police, kjer boste našli kakovostna rastlinska olja, polnozrnata žita …

V vašem nakupovalnem vozičku naj se torej poleg zelenjave (naj gre predvsem za zelenolistno zelenjavo) in sadja znajdejo še rjavi riž, ječmenovi in ovseni kosmiči, prosena in ajdova kaša, pira, kvinoja, polnozrnate testenine, rženi kruh, fižol, leča, čičerika, mleko in mlečni izdelki, semena in oreški, kakovostna olja (oljčno, kokosovo, bučno, konopljino olje, olje iz makadamije), beljakovine (jajca, puran, piščanec, pusto goveje meso, tofu …). Hrano lahko obogatite z različnimi začimbami in zelišči.

Zelo pomembno je, da se po nakupih nikoli ne odpravite lačni, saj tako obstaja večja verjetnost, da boste v napadu lakote posegli po hrani, ki za vas ni najprimernejša.

Veliko ljudi še vedno zmotno misli, da je zdrava hrana tudi dražja. Ko v vašem nakupovalnem vozičku ne bo več prostora za slabo hrano (katere cene so mimogrede precej zasoljene) in boste posegali pretežno po živilih, ki vam jih je priporočil vaš zdravnik specialist oziroma prehranski svetovalec, boste kmalu ugotovili, da pravzaprav zapravite manj, kot ste prej.

Pomembno je, da se začnete zavedati, kako pomembno vlogo v vašem življenju igra prehrana, še posebej če se borite s povišanim sladkorjem v krvi. Pri sladkorni bolezni namreč lahko ogromno naredimo prav s spremembami v prehrani. Zdrave prehranske navade so zagotovo ena največjih naložb v vaše zdravje, zapomnite si to. Vaše vodilo pri nakupovanju hrane naj bo – če določenega živila ne bi prepoznala vaša babica, nima to kaj početi v nakupovalnem vozičku. Hrana, ki jo kupujete, naj bo torej v čim bolj naravnem, nepredelanem, prvinskem stanju.

 

 

April, 2014

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več