Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Težave z žolčnikom se najpogosteje pokažejo kot napadi žolčnika in žolčni kamni. Vzrok in tudi pomoč po napadih, operacijah in boleznih je prehrana, ki naj bi vsebovala čim manj maščob in sladkorja, rumenjake in jajca pa je bolje povsem izločiti. Po okrevanju mora bolnik sam odkriti, katera živila so zanj primerna in katera ne.

Avtor: Katja Mohorič

 

 

Nepravilnosti v želodčni tekočiniPrirojena ali pridobljena motnja v sestavi želodčne tekočine lahko povzroči strditev ali kristalizacijo holesterola in še drugih snovi v izvodilih, zlasti pa v žolčniku.
Žolčni kamniNajpogostejši povzročitelji kroničnih bolezni žolčnika in žolčevodov so žolčni kamni. Povzročajo žolčne napade, poleg tega pa je žolčnik zaradi njih mnogo bolj dovzeten za infekcijo. Žolčnim napadom se tako lahko pridruži še vročinska vnetna bolezen s hudimi bolečinami, z bruhanjem in z zlatenico.
ZlatenicaČe se žolčni kamen zatakne v žolčevodu, se lahko razvije mehanični ikterus ali zlatenica, kateri se lahko pridruži še infekcija s hudim gnojnim vnetjem žolčevodov ali pa še sočasno vnetje trebušne slinavke.
Kronične težaveKronično bolan in vnet žolčnik izgubi svojo sposobnost in bolnik ni sposoben prebavljati maščob. Po mastnem obroku ga začnejo pestiti hude bolečine, slaba prebava in napenjanje.
Napad žolčaTežka in mastna prehrana z močnim draženjem žolčnika povzroči močno krčenje žolčnika in lahko tudi hud žolčni napad (močne in krčevit bolečine), če ima bolnik žolčne kamne in vnetje žolčnika. Tudi močno razburjenje lahko povzroči žolčni napad. Žolčni kamni lahko začasno ali trajno zamašijo izhod žolčnika. To lahko povzroči močno žolčno koliko, včasih pa le bolj ali manj hude bolečine v predelu žolčnika – pod desnim rebrnim lokom ali na desni strani hrbta.

 

Vzrok za nastanek bolezni žolčnika je tudi prehrana

Pomemben vzrok za nastanek bolezni žolčnika in žolčnih izvodil je prehrana z veliko sladkorja, maščob, jajc, malo sadja in zelenjave, ki je povrhu še zelo neredna. »Dieta pri žolčnih boleznih (npr. akutni in kronični holecistitis, žolčni kamni, vnetje žolčnih izvodil in podobno) mora vsebovati malo maščob, ne sme pa vsebovati jajčnega rumenjaka. Z izbiro čim manj dražečih jedi skušamo žolčnik umiriti, obenem pa mora biti dieta taka, da kar najbolj spodbuja bolni žolčnik k delovanju,« pojasnjuje v enem od svojih strokovnih del dr. Dražigost Pokorn, dr. med., priznani slovenski strokovnjak za prehrano.

 

Kako ravnati ob žolčnem napadu?

Ob žolčnem napadu ali koliki bolnik bruha, se slabo počuti in je lahko zelo prizadet, predvsem pa nima teka. V tem času prenese le čaj brez sladkorja, na primer kamilični ali metin, ali nesladkano limonado. Mleka ne prenese. To stanje traja običajno 2–3 dni, nato naj bolnik začne uživati prehrano, ki je izrazito postna. Enako naj bo tudi pri akutnem obolenju žolčnika.

 

Ko se stanje nekoliko umiri …

»Ko se stanje nekoliko umiri, začnemo previdno dajati sluzaste juhe, nemastno juho, pretlačeno zelenjavo, kompote ter drobne kuhane testenine brez jajc s čim manj maščobe. Bolnik dobro prenese tudi prepečenec in kekse. Ko se stanje izboljša in bolečine ter vnetje prenehajo, lahko začne uživati tudi kuhan krompir, testenine, kuhano meso, zelenjavne juhe in podobno. Izogiba naj se žgancem, svaljkom, mastnim jedem, smetani in podobnemu,« svetuje dr. Pokorn (glej tabelo 1). Nekateri v tem času že prenesejo tudi nemastno mleko in mlečne jedi.

 

Kakšen naj bo režim prehranjevanja, ko napadov ali drugih težav ni?

»V mirnem obdobju oziroma obdobju brez bolezenskih znakov naj bo prehrana lahka, z malo maščobe ter brez rumenjakov, jedi z jajci, smetane, težko prebavljivih stročnic, grobe zelenjave, kvašenega testa oziroma brez tistih živil, ki jih bolnik slabše prenaša,« svetuje dr. Pokorn (glej tabelo 2).

Po operaciji žolčnika in žolčnih izvodil se lahko zgodi, da ima bolnik še hujše težave s prebavo, zelo pogoste so tudi driske. Čez čas lahko vse težave izginejo, a to še ne pomeni, da je s prebavo vse v redu. Čeprav se organizem prilagodi življenju brez žolčnika, pa lahko bolnik za vedno izgubi popolno sposobnost prebavljanja in absorpcijo mastne hrane ali mastnih živil, zato mora še naprej jesti dietne jedi. »Dietna prehrana po operaciji je pravzaprav prehrana po bolnikovi izbiri. Bolnik si mora na podlagi svojih lastnih izkušenj in po svoji presoji sestaviti tak jedilnik, po katerem se bo najbolje počutil. Izkušnje pa so pri vsakem bolniku drugačne,« ugotavlja dr. Pokorn.

 

Vsak naj ima svoj jedilnik

»Bolniki z žolčnimi kamni ali katero od drugih bolezni žolčnika in žolčevodov morajo običajno izključiti iz prehrane večjo količino maščob, jajca in jajčne jedi, smetano, grobo zelenjavo, kot sta zelje in repa, stročnice, kvašeno testo, potice in podobno. Nekateri ne prenesejo tudi surovega sadja. Vsak si mora ustvariti svoj lastni jedilnik in uživati le tisto hrano, ki jo dobro prenese oziroma po kateri nima težav. Na splošno mora biti manj mastna in začinjena, vsekakor pa uravnotežena, z dovolj beljakovinskimi živili, sadja in zelenjave. Vsak si mora določiti tudi obseg obroka hrane,« poudarja dr. Pokorn. To velja tudi za vse, ki so že bili operirani na žolčniku ali žolčnih izvodilih. Večina ljudi se po operaciji povsem prilagodi in lahko uživa povsem mešano prehrano v zmerni količini.

 

»Bolnik si mora na podlagi svojih lastnih izkušenj in po svoji presoji sestaviti tak jedilnik, po katerem se bo najbolje počutil.«

 

 

Dieta po žolčnem napadu (714 dni)
ObrokJedilnik 1Jedilnik 2
Zajtrkčaj (lahko s sladkorjem in tremi žlicami posnetega mleka), prepečenec, keksisluzasta juha z ovsenimi kosmiči
Malicajabolčna čežanačaj s sladkorjem
Kosilosluzasta juha, zelenjavna prikuha, kuhano pusto meso, sadni sok, jabolčna čežanakrompirjeva juha, zelenjavna omleta, fina kuhana zelenjava
Malicajabolčna čežana, keksisadni sok, keksi
Večerjamlečni riž s posnetim mlekom, sadni soksluzasta juha z rezanci brez jajc, sadna čežana
Dodatki: Bolnik lahko med obrokom popije veliko mlačnih tekočin, predvsem zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

 

Dieta v obdobju brez žolčnih napadov oziroma varovalna dieta
ObrokJedilnik 1Jedilnik 2
Zajtrkbela kava z mlekom, kruh z medom ali marmeladočaj z mlekom, kruh, sirček
Malicaposneto mleko, olupljeno zrelo sadjeolupljeno zrelo sadje
Kosiločista mesna juha, dušeno ali pečeno meso, zelenjavna prikuha, krompir, riž, testenine, sadna solatasadni sok, skutni narastek ali mesno-zelenjavna enolončnica, puding
Malicajogurt, keksiposneto mleko, keksi
Večerjamesno-zelenjavna solatamlečni riž, sadje, sadni sok

 

 

Dieta pri oblikovanem in preverjenem osebnem izboru hrane, ki ne škodi in jo bolnik sme uživati
ObrokiJedilnik 1Jedilnik 2Jedilnik 3
Zajtrkbela kava, črn kruh, rezina šunkemleko ali čaj, črni kruh, marmeladačokoladno mleko, črni kruh, žlica skute
Malicajogurt, nemastni keksisadni jogurt, nemastni keksiposneto mleko, nemastni keksi
Kosilozelenjavna juha, dušeno meso, kuhan krompir, pečeno jabolkomesna juha z rižem, sirovi štruklji, zelena solatamesno-zelenjavna enolončnica, črni kruh, nemastna sladica (npr. sadni sladoled
Malicasadni jogurtposneto mlekokislo mleko, sadje
Večerjamesno-zelenjavna solata, črni kruhmlečni riž, sadjemlečna kaša ali polenta z mlekom, sadje

 

Marec, 2009