Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zelenjava ima v zdravi varovalni prehrani pomembno vlogo. Je pomemben vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, ki uravnavajo prebavo. Vsebuje različne snovi, ki varujejo organizem, v njej so tudi različna eterična olja in snovi, ki zmanjšujejo možnosti za nastanek malignih tvorb. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebujemo na dan vsaj 400 g zelenjave in sadja. V dnevnem obroku naj bi bilo do 200 g kuhane zelenjave, tudi stročnic, najmanj 100 g surove zelenjave ter 100–300 g sadja.

Od načina priprave hrane, ki jo uživamo, je odvisno tudi naše zdravje. Le pravilno pripravljena hrana iz kakovostnih živil daje telesu potrebne snovi za njegovo rast, razvoj in normalno delovanje vseh telesnih funkcij.

Dušenje in cvrtje sta sicer dva od klasičnih načinov priprave jedi, a posode, ki jih delajo iz novih zlitin in posebnih oblik, ki omogočajo kroženje zraka, ter najnovejše ideje za cvrtje nam omogočajo, da jedi še vedno pripravljamo na naš najbolj priljubljen način, le v drugačni obliki in z drugačnimi sestavinami. Pri tem lahko uporabimo manj ali skoraj nič maščobe, jedi pa bodo vseeno ohranile svoj okus, barvo, hrustljavost in nekatera hranila. Nekatere bodo tako za prebavo še bolj primerne kot surove, nekatere snovi se bodo v telo le tako lahko absorbirale in nekateri mikroorganizmi se bodo uničili lahko le na ta način.

 

Dušenje

Dušenje je način priprave živila, pri katerem živilo kuhamo le v majhni količini vode, jušne osnove ali celo v lastnem soku. Dušimo lahko z majhno količino maščobe ali brez nje. Za ta postopek uporabimo posodo, ki se dobro zapre. Le tako se živilo lahko zmehča v pari, ki nastane, ko tekočina zavre. Pri tem se  ohrani večja količina hranilnih snovi kot pri kuhanju v tekočini. V zadnjem času nam proizvajalci ponujajo posode, ki so narejene iz posebnih materialov in imajo posebne oblike, tako da lahko v njih pripravljamo hrano tudi brez vsake tekočine ali le z zelo minimalno.

Živila se tako skuhajo v lastnem soku ali vodi, ki je je skoraj v vseh živilih veliko. Na ta način se izredno dobro pripravijo vse jedi, še posebej zelenjava, ki vsebuje veliko vode. Živila obdržijo tudi večino svojih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, barvo in poln okus. Ko jih jemo, so hrustljava, še posebej, če jih ne dušimo dolgo časa. Za dušenje je značilno, da živila v pari dušimo le toliko, da se zmehčajo, če pa gre za ribe in meso ali škrobnata živila, kot je krompir, pa je potrebno nekoliko več časa.

Zakaj je kuhanje na sopari zdravo?

Na ta način so zelenjavo pripravljale že naše babice in prababice, v današnjem času pa so odlike tovrstnega kuhanja potrdili tudi znanstveniki. Ker se ohrani veliko hranilnih snovi, nam kuhanje v sopari pomaga vzdrževati zdravje, primerno pa je tudi za splošno zdravo prehranjevanje, za različne varovalne diete in tudi kot pomoč pri hujšanju. Ker sam način priprave ne zahteva dodatne maščobe, je primeren tudi pri povišanih vrednostih holesterola, zvišanem krvnem tlaku in sladkorni bolezni.

 

November, 2009

Ne spreglejte

Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več